Tvoja sveže oprana oblačila NE dišijo? Razlog je napaka, ki jo verjetno počneš

Če si se morda spraševala, zakaj tvoja sveže oprana oblačila ne dišijo tako lepo, kot si si zamislila, je tole 👇🏼 skoraj zagotovo razlog! 

Vikendi so v stanovanju družinice Berlot tisti del tedna, ko pralni stroj izgublja dušo. In ko čisto perilo obesiva na sušilo, se zgodi tisti čudežni trenutek, ko stanovanje diši kot iz reklame za pralni prašek.

In če bi se dalo, bi ta vonj nosila kot parfum.

A kaj, ko oblačila v trenutku, ko se dotaknejo predala, izgubijo ves vonj in čar. Da se to nikoli več ne bo zgodilo, lahko pobrskaš po nasvetih, ki ti bodo pomagala, da bodo sveže oprada oblačila dišala še dooooolgo v jesen.

1. Ne prenatrpaj stroja

Ko se ti naberejo veliki kupi perila, verjetno narediš to, kar storijo mnogi – opereš nabito poln stroj. To je močno odsvetovano, saj se zaradi prenatrpanosti perilo ne opere dobro, pralni prašek ali detergent in mehčalec pa velikokrat ostaneta na oblačilih, kar lahko sproži neprijetne alergije in slabše dihanje tkanin, neprijeten vonj pa se lahko ohrani, česar si definitivno ne želiš.

2. Načelo manj je več

Ena izmed večjih napak, ki jih delamo zaradi želje po dišečem perilu, so večje količine pralnega praška ali detergenta in mehčalca, ki pa povzročijo obratni učinek – stroj pralnih sredstev tako ne bo dobro spral, saj bo v bobnu preveč pene in premalo vode, zato bodo detergenti ostali na oblačilih, vendar ne tako, kot bi si želela. O

blačila bodo na otip namreč neprijetno lepljiva in posledično ne bodo dihala tako, kot bi morala. Upoštevaj torej načelo manj je več, s katerim boš prihranila denar, podaljšala življenjsko dobo pralnega stroja in razbremenila perilo.

3. Zapri gumbe in zadrge

Pred pranjem obvezno zapri gumbe na vseh rjuhah, saj boš tako preprečila uhajanje manjših kosov perila v rjuho, ki je lahko zaradi tega slabše oprano. Prav tako se navadi zapirati gumbe in zadrge na oblačilih.

4. Odišavi omaro

Oblačila, ki dlje časa ležijo v omari, izgubijo prijeten svež vonj. To lahko do določene mere preprečiš s posušeno sivko, trdim milom in ostalimi dišavami, lahko pa poskusiš tudi s kozmetičnimi vatkami, ki jih enostavno poškropiš s svojim najljubšim parfumom in jih položiš v omaro. Ko se razdišijo, jih ponovno poškropi.

5. Čiščenje pralnega stroja

Ja, tudi pralni stroj občasno potrebuje temeljito čiščenje, saj se v njem nabira vodni kamen, razna umazanija in ostanki pralnih sredstev, ki lahko povzročijo, da so oblačila slabše oprana in nedišeča.

Nakupuješ v HOFERJU? Tale trik ti bo prišparal KUP časa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *