Čeprav jajca obožujem v vseh možnih oblikah – trdo kuhana, mehko kuhana, poširana in v torti (:P), jih po velikonočnih požrtijah res ne želim več gledati ne v solati ne v sendviču in še manj zraven hrena in šunke.
Na spletni strani Odprte kuhinje sem letos potem našla recept za mega italijansko pomako bolzanina, s katero se boš znebila ostanka trdo kuhanih jajc in navdušila vse, ki bodo to veliko noč pripravljeni poskusiti še kaj drugega.
Omako bolzanina se navadno sicer postreže s šparglji (mimogrede, na Krasu že pridno rastejo, ravno danes sem jih jedla za kosilo), super pa gre tudi s kakšno drugo kuhano zelenjavo ali zgolj solato.
Njen recept izvira iz Trentina, ime pa je dobila po glavnem mestu te italijanske pokrajine, Bolzanu.
Potrebovala boš:
- 4 trdo kuhana jajca
- 100 ml sončničnega olja
- 1 žlička gorčice
- 2 žlici juhe
- 2 čajni žlici vinskega kisa ali limone
- sol in poper
- drobnjak
Tako pa jo pripraviš:
- Kuhana jajca daj na pol in rumenjake loči od beljakov.
2. Rumenjakom dodaj najprej žličko olja in jih zmečkaj. Nato dodaj še preostanek olja in vse skupaj zmešaj s paličnim mešalnikom
3. Zdaj primešaj še kis, juho in gorčico.
4. Beljake drobno nasekljaj in jih dodaj rumenjakom. Začini s soljo, poprom in drobnjakom.
Image by pikisuperstar on Freepik