Izbrano Uporabno Ustvarjam

Podivjaj s kančkom neona

Opazila sem, da je neon že dlje časa v vrhu trendov notranjega oblikovanja. Sama sicer nisem velika ljubiteljica te ‘kričeče’ zapovedi, pa vendar zdaj nekako priznavam, da pravzaprav ni nujno, da se vse, kar se začne na ‘fluo’ konča z nočno moro iz osemdesetih. Kanček ‘živih barv’ v resnici lahko prav lepo popestri občutek domačnosti …

In če sem glede neona skeptik, resno ljubezen gojim do vzorcev iz petdesetih in šestedestih let prejšnjega stoletja, še posebno, ko gre za vzorce na blagu. Ker me v mojem ustvarjalnem predalu (in omarah in delavnicah in policah, …) čaka prava mala zbirka knjig, oblek in tekstilov iz tega obdobja, sem se geometrijo takratnega časa odločila predstaviti neonskim odtenkom.

In ko govorimo že o slogu, lahko navržemo še to, da je sredina preteklega stoletja velikokrat poimenovana tudi ‘sodobna’, kar so oblikovalci iz vseh obdobji pa vse do danes velikokrat znova in znova uporabili, zaradi česa se je geometrija sredine preteklega pravzaprav dobila svoj prostor v oblikovalski zgodovini.

Geometrija sredine preteklega stoletja je dobila svoj prostor v oblikovalski zgodovini

Sama sem se odločila, da k življenju spravim vzorec diamanta, saj je poleg modnosti nadvse koristen tudi zaradi moje zvedavosti in neučakanosti, in pravzaprav zelo dobrodošel tudi za vse tiste, ki z ustvarjanjem nimate kilometrov in kilometrov izkušenj.

Potrebujemo:

» Siv, bel in roza filc

» UHU lepilo za tekstil

» Nit in šivanka

» Škarje

» Kovinski magnetni gumbki

Čas izdelave: 1 ura

Strošek izdelave: 5 – 10 evrov

1. Izreži šest belih in šest sivih oblik diamanta (dimenzije velikega: daljša stranica: 5,5, cm x krajša stranica 2,5 cm) in (dimenzije manjšega diamanta: dolga stranica: 3,5 cm x kratka stranica: 1,5 cm).

2. Obliko rozastega plaščka prilagodi dimenzijam izbrane skodelice (v mojem primeru je bila dolžina 20,5 cm, širina 9 cm, dolžina jezička pa 6 cm). Omenjeni plašček najbolj deluje za skodelice z ravno površino. 

 skodelica_postopek_2

3. Sive diamante postavi na rožnat filc. Ko boš zadovoljna z razmikom med njimi, jih najprej pritrdi z majhno količino UHU lepila za tekstil. Enako stori tudi z belimi oblikami, ki jih prilepi v sredino sive oblike.

skodelica_postopek-3

4. Z belo ali sivo nitjo prešij oblike. Iz zgornjega kota na spodnjega in po diagonalah tako, da še poudariš obliko diamanta. Vsak šiv začni nekaj milimetrov od roba diamanta

5. Na zunanjo stran jezička zažij gumb, na notranjo pa namesti en del kovinskega magnetnega gumba. Na skodelici pomeri, kje naj bo drugi košček kovinskega gumba in ga zašij.


skodelica2

Po idejni predlogi Mollie Makes

Write a comment