Klepetam Sledim

Erik Pižent: “Če nimaš denarja ne moreš študirati mode”

V začetku oktobra bo prestolnica dihala z modo. In z modo diha tudi primorski oblikovalec Erik Pižent, ki v njenem imenu gara od jutra do večera. Je namreč študent fakultete za oblikovanje, ustvarjalec blagovne znamke Pier Noir in eden od tistih posebnežev, ki poleg študija delajo samo zato, da preživijo svojo željo po študiju mode

“Finance so zagotovo pomembne. Ne bom rekel, da so na prvem mestu, ker je tam brez dvoma talent. Brez njega ti težko uspe, so pa takoj za njim finance,” pripoved začne Erik, ki se nad modo navdušuje, odkar pomni. A kot pravi, v slovenskem modnem prostoru to še zdaleč ni dovolj.

erik2

“Nikoli ne bom pozabil besed, ki sem jih slišal na fakulteti. Rekli so, da če nimaš denarja, ne moreš študirati mode. Grdo rečeno, ampak ko potegneš črto pod vsem, je pravzaprav res,” nadaljuje temnolasi Primorec, ki se resničnosti zadnjega stavka še kako dobro zaveda. Ko sva poklepetala o modni realnosti, je beseda namreč nanesla na njegov vsakdan, ki je pravzaprav zapolnjen z obveznostmi in delom v nekaterih ljubljanskih lokalih, s katerim si konec meseca komaj poplača stroške bivanja v prestolnici in tiste, ki izhajajo iz študija in izdelave kolekcij.

erik1

“Včasih se vprašam, kako mi uspe,” pojasnjuje Erik, ki delavnik navadno začne v zgodnjih jutranjih urah, ga nadaljuje na predavanjih in konča z delom v lokalu, ki ga po 11. uri zvečer utrujenega postavi v posteljo. A kot pravi, mu moči za naporen tempo dajeta prav želja in podpora, ki mu jo mama in sestra vsakodnevno pošiljata iz domače Ajdovščine.

Včasih se vprašam, kako mi uspe

Erik je v preteklosti izgubil očeta, a kot pravi, mu prav težke življenjske preizkušnje priskočijo na pomoč, ko se odloča o novih videzih in modnih kosih. “Ko izgubiš eno od najpomembnejših oseb v življenju, in to še v obdobju, v katerem bi jo najbolj potreboval, je resnično težko,” se spominja Erik in dodaja, da so se po smrti očeta tudi pri njem začele pojavljati različne zdravstvene težave.

“Hvaležen in ponosen sem na mamo in sestro, ki sta mi vedno stali ob strani. Dali sta mi zagon in voljo,” pove Erik in dodaja, da je zaradi razmer moral odrasti že zelo zgodaj in na svet začel gledati z veliko bolj razkošno mero realnosti kot večina sovrstnikov. “Dobil sem zagon, da delam nekaj, kar me res veseli, in da ves svoj trud z veseljem vlagam v to,” še dodaja.

erik3

Dobil sem zagon, da delam nekaj, kar me res veseli, in da ves svoj trud z veseljem vlagam v to

Ne glede na veselje, ki ga Erik vsak dan vlaga v svoje izobraževanje in ustvarjanje, pa priznava, da v modni industriji poteka surov boj z veliko začetnico. “Najhuje je, ker v Sloveniji pravzaprav ne dobiš priložnosti, da bi se predstavil in pokazal svoj talent,” pojasnjuje Erik, ki se je v preteklosti prav s tem namenom odpravil prek meja, kjer so bili nad njegovim delom navdušeni.

“V tujini bi veliko več naredil in se veliko bolj razvil,” pojasnjuje Erik, ki se v bližnji prihodnosti po nove priložnosti odpravlja tudi v London. Prav v tujini pa si Erik želi nadaljevati študij, saj meni, da je slovenski trg za njegov razvoj premajhen.

“Mislim, da moj čas, ko bom dosegel nekaj, zaradi česar bom rekel, da sem res uspešen, še pride. Imam še kar precej ciljev, prvi je brez dvoma uspešno zaključiti študij,” je še povedal Erik.

Imam še kar precej ciljev, prvi je brez dvoma uspešno zaključiti študij

Write a comment