Izbrano Klepetam Sledim

Klepet s krasno Kirstie Alsopp

Le redko se mi ponudi takšna priložnost, da se sredi angleške prestolnice na lep, pa vendar malce hladen sobotni dan ob kavi srečam z zvezdnico takšnega kova. Konec septe,bra sem namreč obiskala največji ustvarjalni sejem v Veliki Britaniji, The Handmade Fair, pod katerega se je tokrat drugič podpisala televizijska ustvarjalna zvezdnica, avtorica in gostiteljica Kirstie Alsopp.

Tokrat si drznem reči, da tako očarljivega človeka že dolgo nisem srečala. Čeprav me je njena pojava presunila že ob prvem pogledu (morda zaradi njene izstopajoče oprave, kdo bi vedel), je bil klepet z njo tako preprost in tako ‘kofetarski’, da se pravzaprav nisem zavedala pomembnosti časa, ki mi je bil dan. Ni šlo za nobeno novinarsko konferenco, za noben vnaprej prijavljeni termin, šlo je le za naključje dogodkov in sovpad interesov, ki sta se prelevila v eno izmed najbolj vznemirljivih juter v zadnjem času.

k2
Kirstie je na prvi dan sejma ‘Handmade fair’ otvorila tri dni ustvarjalne zabave.

Uspešna poslovna ženska, televizijska voditeljica in avtorica se svojega uspeha zaveda. Zaveda pa se tudi, da se z njim ne spremenijo vrednote in da karierne ambicije nikoli ne smejo prehiteti družinskih načrtov. “Ženske ovira sistem. Iskreno bi morali govoriti o plodnosti in o tem, da imamo čas le do 35. leta. Odprto bi morali govoriti o univerzitetnem študiju in o vprašanju, ali je vredno, da se nanj vpisujemo pri tako mladih letih, ko pa zdaj živimo toliko dlje in imamo možnost, da se izobražujemo v zrelejših letih. V tem trenutku bi morale ženske v obdobju 15 let končati študij, na noge postaviti kariero, si kupiti dom in imeti otroka. Ampak zahtevati od nekoga toliko stvari je preprosto preveč. Kot strastni feministki se mi zdi, da z ženskami nisem bila dovolj iskrena glede tega,” je kot iz topa začela Kirstie pripovedovati o svojih kariernih začetkih, ki vsaj v televiziji segajo v leto 2000. Sicer pa sta prav njena preteklost in družinsko ozadje Kirstie prisilila, da se je prej kot v materinstvu dokazala v poslu. Njen oče je bil namreč predsednik multinacionalne umetniške združbe Christie’s ter član lordske zbornice, zaradi katere tudi Kirstie pripada pravica do plemiškega naziva ‘spoštovana Kirstie Alsopp’. Kot pravi, pa je bil glavni sprožilec njene kariere nesreča.

k1
Kirstie je v svoji karieri posnela in vodila že šestnajst različnih oddaj.

“Nočem delovati zelo protifeministično, ker sem strastna feministka, ampak v mladosti nisem imela ambicij. Moja mama je bila poročena, s štirimi otroki in uokvirjala je slike. Vedno sem mislila, da bo takšno tudi moje življenje in da bi takšno pravzaprav moralo biti. Ne pravim, da je s tem kaj narobe, tudi danes bo sejem obiskalo veliko ljudi s prav takšnim življenjem. Ampak. Nihče me ni zaprosil – še vedno se nisem poročila, čeprav imam 44 let – zato sem sklenila, da bom zares morala začeti delati. (smeh) Moje prvo delo je bilo delo novinarke pri reviji Courty Living in res sem oboževala svojo službo. Življenje je bilo precej ciklično, ampak nekega dne je nekdo napisal članek o meni, o mojem delu, o moji specializaciji za nepremičnine, stanovanja, za notranjo opremo. Takrat sem dobila klic s televizije in povabili so me, da bi z njimi naredila televizijski šov. Moj odgovor je bil ne. Na drugo ponudbo sem se odzvala, a po tem, ko smo posneli pilotni del, ni bilo pravega kupca za oddajo. Vseeno smo nadaljevali snemanje – med tednom smo imeli vsak svojo službo, ob koncih tedna pa smo snemali oddaje. Takrat moje oddaje niso temeljile na ustvarjanju in ročnih spretnostih, temveč na predstavljanju lepih angleških stanovanj. Channel Four, za katerega delam zdaj, je takrat izgubil eno od oddaj, ki bi jih morali imeti v televizijski shemi, in poklicali so nas ter vprašali, ali bi lahko v osmih tednih naredili osem oddaj. Takrat je bilo dokončno, da smo morali naše ‘tedenske’ opravke opustiti in se v celoti posvetiti snemanju,” je del svoje zgodbe povedala simpatična temnolaska, katere strast do notranje opreme in manjših domačih preureditev so hitro opazili tudi ustvarjalci njenih oddaj. “Predlagali so mi, da bi posnela oddajo, ki bi še vedno temeljila na notranji opremi, ampak na način, da bi sama preurejala stvari. Ideji sem se močno upirala, ker nisem ustvarjalec z bogato tradicijo ali znanjem. Sem barvala in zabijala žeblje tja, kamor je bilo treba, nisem pa poznala nobenih tehnik.

Nikoli nisem sama naredila stvari z ničle, imam pa veselje do učenja. Veliko sem se naučila in še zdaj se veliko učim. In vedno pravim, da če lahko nekaj naredim jaz, lahko tudi kdorkoli drug. In to resnično mislim,” je svojo zgodbo od novinarke revije za notranjo opremo do televizijske ustvarjalke opisala Kirstie. In čeprav je za televizijo naredila že 16 uspešnih oddaj, priznava, da še vedno ni sproščena, ko svoje šove spremlja po televiziji. “V preteklosti resnično nikoli nisem gledala svojih oddaj. Nikoli, nikoli, nikoli. Zdaj pa jih nekako moram, ker so se družabni mediji tako razvili, da gledalci radi komunicirajo z mano prek Twitterja, medtem ko se oddaja predvaja po televiziji. In če je ne gledam, ne vem, kaj me sprašujejo, o čem govorijo …” je povedala in dodala, da se njen odpor do gledanja lastnih izdelkov po televiziji morda skriva v tem, da ji je do zdaj že marsikdo povedal, da ji televizijska kamera ne dela prav nobene usluge. “Pred časom je pomemben angleški poslovnež moji mami predlagal, da bi tožili Channel Four, ker me prikaže v resnično neprivlačni luči. Moja mama je to vzela kot žalitev, mislila je, da je izredno neolikan, v resnici pa ljudje to govorijo, ker pravzaprav mislijo, da je to zame kompliment,” je v smehu povedala.

k+k1
S Kirstie sem kot edina novinarka na dogodku ustvarjala tudi jaz.

In kljub številnim televizijskim delom in knjigam Kirstie še vedno ostaja skromna. Kot pravi, mora za vsako stvar posebej čutiti povezanost z ljudmi, ki ji pomagajo pri ustvarjanju. Tako knjig kot oddaj. “Ko sem delala svojo prvo ustvarjalno knjigo Kirsties handmade home, je pravice dobila založba, katere direktor je na sestanek prinesel polno škatlo izdelkov, ki so jih sami izdelali zaposleni v njihovem podjetju. Takšne stvari mi veliko pomenijo. Ker ustvarjalnosti ne moreš zaigrati. Takšen moraš biti. Takrat so poleg knjige dobili še mene in vse moje ljudi,”  je pojasnila zgovorna temnolaska, ki je s svojo preprostostjo in miselnostjo navdahnila tudi nas.

K

Write a comment