Domače Izbrano Ustvarjam

Modernizirana tradicija vezenja

Oblaki, ki so prekrili pretekle vikende so bili kot nalašč za jesensko ustvarjalno prevetritev stanovanja. Namesto barvne packarije, lepljena in rezanja, sem se tokrat namreč ozrla v preteklost in na plano potegnila tehniko, ki je že dolgo pozabljena ležala na dnu babičine ustvarjalna skrinjice. Novo življenje lesenim kosom pohištva sem tokrat namreč vdahnila s tehniko vezenja križnega vboda, ki v popolni mešanici namreč združuje ravno pravšnjo mero natančnosti in preproste izvedbe in je zato kot nalašč, za vikend popoldneve v družbi televizijskega programa.

➳ Čas izdelave: ena ura

➳ Strošek: 2 evra (brez omarice)

➳ Potrebujemo: Dve barvi volnene niti, šivanko z debelejšim ušecom, škarje, vrtalni stroj

 _DG_4463

➳ Postopek:

♥ Na hrbtno stran nariši mrežo. Razmik med vzporednicami naj bo en centimeter.

♥ Pobarvaj kvadratke, ki tvorijo obliko srca in tam izvrtaj luknje.

Postop2

♥ Ko si izvrtala vse luknje, površino pobrusi z nežnim papirjem za brušenje.

♥ Z vezenjem začni na hrbtni strani. Ostanek niti naj bo dolg toliko, da boš lahko z njim zavezala drugi ostanek in s tem utrdila vezenino.

P1

♥ S križnim vbodom zapolnite luknje vzorca.

Naj te pri vezenju ne bo strah uporabiti močnih barv. Če je osnova tvojega pohištva svetla in enobarvna, noben odtenek pravzaprav ni prepovedan. Simpatičen trik tovrstnega ustvarjanja je tudi priljubljeni ‘ombre’ učinek, saj je postopno prepletanje križnih vbodov kot nalašč za očarljiv končni rezultat.

Foto: Špela Lutman

Write a comment