Izbrano Razmišljam

“Le čevlje sodi naj kopitar”

Slovenci v resnici le nismo tako tihi, kot pravijo. Stereotipi v večini kar držijo, tokrat pa so ustrelili krepko mimo, saj vsaki dan posebej ugotavljam, da smo Slovenci pravzaprav mojstri vseh področji.

Strojnik, na primer, hitro postane ekspert za nove modne trende in nekdo, ni nikdar ni povohal obveznosti ‘espejevcev’ zna v resnici v petih minutah zdeklamirati vse tegobe, s katerimi se srečujemo. Programer na pamet govori o arhitekturnih zasnovah in arhitekt se rad pohvali, da je po polovici semestra predmeta z naslovom ‘Osnove ekonomije’ pravi mojster podjetništva. Pri nas, smo vsi za vse, a obenem nobeden za nič. Nisem prva niti zadnja, ki meni, da bi bil svet veliko boljši, če bi vsak samo opravljal delo, ki bi ga moral. Že Prešeren je hitro ugotovi, da se Slovenci radi vtaknemo v vsako prvo stvar, ki nam prekriža jutranji pogovor na poti v službo, in mislim, da smo zaradi ‘stresnih’ napetosti v službi vsaj še enkrat toliko zgovorni na poti domov. In čeprav mi takšno ‘pametovanje’ na pamet, še posebej zjutraj hitro dvigne pritisk včasih ugotavljam, da sploh ni slabo. Ker iz vsake stvari, če jo le poslušaš s pravim ušesom, lahko nekaj naučiš. Kot na primer jaz. Diplomant Evropskih študij, ki dela kot novinar in zdaj pametuje o človeških odnosih. In kaj sem se iz tega naučila? Potrpežljivosti. Filtracije bahavih izpovedi. Naučila sem se, kako rada sem sama.

Diplomant Evropskih študij, ki dela kot novinar in zdaj pametuje o človeških odnosih. In kaj sem se iz tega naučila? Potrpežljivosti. Filtracije bahavih izpovedi. Naučila sem se, kako rada sem sama.

In da, ko enkrat vsake toliko naletim na človeka, ki je resnično mojster svojega področja, resnično odprem oči in ušesa in vpijem vse znanje, ki ga lahko. Samo zato, da bom naslednjič, v avtomobilu predpotopnega modela na relaciji Nova Gorica – Ljubljana, lahko drugim naivnežem pametovala o tem, kako bi na Štajerskem mogli pravilno voditi turistične dejavnosti. Ali, če smo že akturalni, kaj vse je nogometni trener na EP-ju naredil narobe. Ne, saj ne. Ampak včasih je zabavno, kako imajo vsi isto mnenje. Skoraj, kot bi se vsi vozili z enim in istim prevoznikom, ki brez filtra deli svoje ‘skrajno’ ekspertno mnenje. Ampak okej. Saj nas o tem, da se je fino poskusiti v čimvečjih poklicih v čimpkrajšem času uči že nas Predsednik. In če on pravi, da je to kul, potem verjento je. Ali kaj?

Write a comment