Izbrano

Znani športniki vozijo karavane – Lisina kolumna

Analiza temelji na treh primerkih. Na moških, med 25 in 35 let. Sicer čednimi, a niso moj ‘tip’. Z vsemi sem se vozila na ‘prevozih’ in pri vseh treh, sem sedela na sovoznikovem sedežu. Prvi prvem, poimenujmo ga Š1 (kot športnik ena), sem ravno prebolevala neki dnevni virus in umirala ob prehladni klimi. Pri drugem, primerku Š2, sem se po malce prekrokani noči zbudila v Vipavi in tretji, ki v resnici ni nič posebnega. A vsi trije vozijo karavane.

Drugačne blagovne znamke, pa vendar. Na daleč, so vsi isti. A osredotočimo se na prva dva. Športnika; in ne, ne povem iz katere športne discipline. Če naredim hitro analizo nabranih podatkov, bi lahko rekla, da je bil njihov odnos podčrtan s skupnim imenovalcem. Nihče ni bil pretirano zgovoren, pri vseh je glasba igrala glasneje, kot pri običajnih (da ne rečem ‘normalnih’ ponudnikih). Vsi so se pred vožnjo okopali v dišavi kakšne fine modne hiše in vsi so imeli modre oči – ne da bi kaj pripomoglo k mojemu pametovanju, pa vendar sem hotela to povedati samo zato, ker sem pač to opazila. Torej, lahko bi rekla, da karavana vozi isti ‘tip’ ljudi. Tako, čez prste roke bi rekla, da so tisti, ki se odločijo za karavana predvsem praktični. Takšni, ki radi za ugoden denar dobijo, kar se da veliko. Kot drugo bi rekla, da je takšnim izredno pomembna varnost. Pa preudarnost. In seveda udobje. Kljub temu pa imam občutek, da ima moški kompleks z ‘velikimi avtomobili’ tudi tukaj prste zraven.

Torej, lahko bi rekla, da karavana vozi isti ‘tip’ ljudi. Tako, čez prste roke bi rekla, da so tisti, ki se odločijo za karavana predvsem praktični. Takšni, ki radi za ugoden denar dobijo, kar se da veliko. Kot drugo bi rekla, da je takšnim izredno pomembna varnost. Pa preudarnost. In seveda udobje. Kljub temu pa imam občutek, da ima moški kompleks z ‘velikimi avtomobili’ tudi tukaj prste zraven.

Zakaj bi sicer moški, brez otrok in velike družine, ki bi moral poleti za dva tedna peljati v Poreč, potreboval avto s prtljažnikom, ki je skorajda večji kot soba v hiši njegovih staršev? V Google sem vtipkala ‘stereotip moških z velikimi avtomobili’. Prvi zadetek? Velik ego. Hm, pomislim. Morda pa res. Drugi, pričakovano, govori o povezavi med velikimi avti in moškostjo. Temu ne nasedam, pa ne samo zato, ker ima tudi moj dragi velik avto. In tretji, ki je govoril o tem, da se za nakup takšnega avta velikokrat odločijo tudi ženske, iz česa lahko sklepamo, da je v njih tudi nekaj ženskih sivih celic. Torej, ja. Lahko bi se podpisala pod trditev, da avto veliko pove o moškemu, ki ga vozi. Če že ne oblika avtomobila vsaj to, v kakšnem stanju avtomobil je. In pri vseh treh, je bil očiščen ‘v nulo’. Nadišavljen, pospravljen, vse je bilo na svojem mestu … in ko pomislim na lastnike, na urejene frizure, skrbno izbrane ‘outfite’ (ki vključujejo celo majhno moško torbico, lepo prosim) in izdatno količino dišave, ne morem reči nič drugega kot to, da je mit potrjen. Športniki vozijo karavane, ti pa prevažajo urejene, vestne, preudarne ljudi, kar se nekako poklopi z logiko discipline, ki so jo vsakodnevno deležni na treningih. Je pa verjetno tudi res, da če bi se iz njihove plačilne knjižice bleščal desetkratnih njihove plače, bi se na prevozih večkrat peljala s kakšnim bleščečim superavtomobilom, ki bi o ljudeh govoril popolnoma druge stvari …  kaj se vam zdi?

Write a comment