Domače Izbrano Ustvarjam

Reciklirane ptičje krmilnice

Stran od tradicionalne predstave o ptičjih krmilnicah in tik pred začetkom hladnih mesecev, sem navdih poiskala v kredenci, ki bo v prihodnjih mesecih ponovno zaživela z letnim časom. Govorimo seveda o tisti skrbno varovani omari babičnih skodelic, iz katerih smo prav v tem delu leta navadno začeli srebati tople čaje, tokrat, pa jih bomo uporabili še vse kako drugače, kot le na klubski mizici. 

Misel o ptičji krmilnici je v mesecih, ko iz omar počasi začenjamo vleči dolge rokave, že vrsto let prva misel med navdušenci, ki tudi pozimi radi prisluhnejo veselemu čivkanju ptic. Kljub temu, da je postopek izdelave takšne krmilnice stran od osnovnih pravil njihovega postavljanja, pa le upoštevajte nekatera pravila, ki se jih ljubitelji ptic poslužujejo že dolgo.

-> Krmilnica naj bo vsaj meter in pol nad tlemi in tako varna pred mačkami.

-> Priporoča se,  da krmilnica stoji v bližini žive meje, grmičevja ali krošnje dreves. V takšnem okolju se ptice namreč počutijo varne, kar jih bo spodbudilo, da se bodo tudi v vaših skodelicah hitreje počutile kot doma.

-> Krmilnico polnite vse od pozne jezeni do toplih pomladnih dni, ne pozabite pa je tudi redno čistiti, saj lahko ostanki hrane in iztrebki povzročiju razne bolezni.

Potrebujemo: toplotno silikonsko lepilo ali sekundno lepilo, skodelica z ujemajočim krožnikom, čipkasti trak ali trak po izbiri, ptičja semena (slika potrebujemo)

Postopek

Screen Shot 2017-03-11 at 08.33.13

1. Skodelico očistite z vodo ali z alkoholom. Na skodelici najdite primerno mesto za nanos sekundnega lepila. Najbolje je, da skodelico postavite na krožnik in poskusite najti točko, na kateri se lepo usede ob podlago. Sekundno lepilo je sicer najbolje nansti na površino nasproti ročaja skodelice. 

2. Skodelico za nekaj trenutkov pritisnite ob krožnik in se prepričajte, da se ga je dobro oprijela. Če imate občutek, da se skodelica in krožnik nista dovolj oprijela, lahko površino, na katero boste nanesli sekundno lepilo malce pobrusite z brusilnim papirjem, kar bo pomagalo pri boljšem oprijemu glaske površine in lepila. 

3. Na ročaj pritrdite poljubno vrvico, uporabite pa lahko tudi več različnih in jih prepletete v kito. Prepletanja se lotite tako, da okrog ročaja naredite zanko, preostanek traku pa prepletete med seboj.

4. Skodelico morate zdaj le še napolniti s ptičjimi semeni in počakati na to, da ptice opazijo vašo novo vrtno pridobitev. 

Ustvarjalni namig:

Izdelek prilagodite materialu

Način 1: Skodelici prijazno

Če skodelice ne želite trajno spremeniti v ptičjo krmilnico, se lahko poslužite preprostega načina vezanja s trakovi. Odrežite poljubno dolžino traku (štirikratnik dolžine traku, na katerega želite  obesili krmilnico) in ga prepognite na polovico. Na spodnjo stran krožnika, v njegovo sredino, nanesite malce silikonskega lepila in nanj prilepite središčno točko odrezanega traku. Lepilo iz sredine nanesite po spodnji strani proti levemu in desnemu robu krožnika ter nanj postavite še preostanek traku. Krožnik obrnite in z vozličkom na sredini preostanka dolžine sklenite trak. Preostala koščka prepognite navzdol in ju s silikonskim lepilom na krožnik pritrdite tako, da bo v ravnovesju. Skodelico postavite na krožniček in krmilnico obesite na izbrano vejo.

Način 2: Uporabite čajnik

Namesto skodelice lahko uporabite tudi stare čajnike. Prav ta ideja je najlažja med tremi, saj za ročaj čajnika enostavno zavežete poljuben trak ter čajnik do vrha napolnite s ptičjimi semeni. Čajnik na drevesu obesite pod rahlim kotom tako, da se bodo ptice naslonile na rob njegove odprtine.

Prispevek je bil pripravljen za revijo Rože in vrt.

Write a comment