Izbrano Uporabno Ustvarjam

Moja mala semenarna

Kljub temu, da je bilo še ne tako dolgo nazaj shranjevanje semen v resnici del vsake zgodnje jeseni, je v tujih medijih že moč zaslediti prispevke o tem, da je shranjevanje lastnih semen ena izmed najboljših investicij v prihodnost. Nasvetu sem tokrat sledila tudi sama in se poglobila v izdelavo ljubke in nadvse uporabne mini domače semenarne.

Od časov naših babic pa do danes se je, tako v svetu, kot tudi v vrtičkanju, spremenilo ogromno, še najmanj pa se je valu sprememb uspelo izogniti prehrambenem proizvodnem procesu. In če je še nekaj desetleji nazaj pravzaprav vsaka gospodinja znala poskrbeti za to, da so najboljša semena dobila svoj prostor na vrtičku tudi prihodnje leto, je zdaj to prej izjema, kot pravilo.

Ker rada upoštevam nasvete ter obenem sledim koraku časa, sem prvo združila z drugim in se domislila modnega ter zanimivega postopka izdelave posebne ‘knjižice’, ki bo zbiranje semen brez dvoma naredila še za odtenek bolj zanimivo.

Škatlica čevljev, ki je že zdavnaj postala pretesna vaši zbirki semen je  tako zdaj, mirno rečeno, končno odslužila svoje …

Potrebujemo:

Dva enaka platna za slikanje, petnajst papirnatih vrečk, silikonsko toplotno lepilo, debelejši satenasti trak, škarje, zobotrebci, črni flumaster, beli trši papir, razna dekoracija, debelejši papirnati lepilni trak

Postopek:

Platni za slikanje zlepite skupaj s širokim lepilnim trakom tako, da okvirja najprej zlepite na notranji strani, nato še na zunanji.

IMG_4194

Papirnate vrečke odstrižite na višino, ki se prilega notranjim robom platna. Dolžino svojih vrečk preverite tako, da slikarski platni združite in preverite, ali se ‘knjiga’ pravilno zapira.

IMG_4205 IMG_4216

Vrečke obrnite vse v isto smer – vse naj bodo s sprednjo stranjo obrnjene navzdol. Lepilo nanesite preko sredine in po spodnji stranici vrečke, ter nanjo takoj položite novo vrečko. Ponovite postopek lepljenja dokler na tak način ne zalepite vseh petnajstih vrečk.

IMG_4217

Na desno zunanjo stranico vrečk nanesite nekaj toplotnega lepila in jih prilepite tako, da se popolnoma prilegajo notranjim robovom platna. Lepilo nanesite tudi na drugo stranico ‘harmonike’ in jo prilepite na drugo slikarsko platno.

Iz paprija izrežite majhne zastavice, nanj napišite ime ‘segmenta’, ter jih nalepite na lesene zobotrebce. Zastavite na lesenih palčkah s silikonskim lepilom prilepite v eno izmed ‘predalčkov’.

IMG_4257

Odrežite kos satenastega traku in ga prilepite na sredino desne daljše stranice desnega slikarskega platna. Trak je namenjen zavezovanju ‘knjige’. Notranjost lahko poljubno okrasite, za zaključen videz po robovih nalepite pisani satenasti trak.

Prednjo stran lahko okrasite po vašem okusu. Za izdelavo naše ‘mini semenarne’ smo uporabili  papir za servietno tehniko z motivom starega lesa, papirnate čipke ter paprinate rozete, pomagate pa si lahko tudi z doma izdelanimi papirnatimi rožami ali umetnim cvetjem.

IMG_4327

Pri pravilnem shranjevanju semen sledite spodnjim napotkom:

-> Semena dobro očistite in posušite v papirnatih vrečkah. 

-> Semena hranite na suhem in hladenm mestu.

-> Tista semena, ki so občutljiva na hitrejšo osušitev shranite v plastične vrečke.

-> Na paprinate vrečke, v katerih boste shranjevali semena ne pozabite napisati vrsto semena, ter kdaj ste semena nabrali.

-> Pri shranjevanju cvetnih semen ne pozabite pripisati še barvo cvetja

-> Za pisanje na paprinate vrečke se priporoča uporaba navadnega svinčnika, na plastične vrečke pa uporaba vodoodpornega flumastra.

Prispevek je bil pripravljen za revijo Rože in Vrt

Write a comment