Berem Sledim

Ker sem divja!

Ta knjiga z razcapanim čevljem na prvi strani me spremlja že nekaj let. In potrebovala sem jih vsaj še enkrat toliko, da sem končno zaupala gospe, ki je kakšne tri leta nazaj sedela ob meni na letalu med Los Angelesom in Benetkami in mi rekla, da si to knjigo enostavno moram prebrati. 

Seveda ji nisem verjela. Zakaj bi človek verjel osebi, s katero je spregovoril le skromne tri besede?

Ampak zdaj vidim, da bi ji mogla. V resnici ne vem kdaj sem si kupila to knjigo, vem pa, da je bilo letos. Ko sem jo začela brati, je bila samo še ena tistih, katere za malico ‘pospravljam’ na poti vsaki dan med Ljubljano in Novo Gorico, a vse se je spremenilo, ko sem nekega jutra, v prenatrpanem avtomobilu celo pot v službo ob njej jokala.

Foto: Mladinska knjiga
Foto: Mladinska knjiga

Nekatere bi zmotilo to, da so stvari tako podrobno opisane, meni je pa to všeč. To mi je bilo pri knjigah že od nekdaj všeč. Da sem si lahko  tam, v njej, na njenih straneh ustvarila svet, ki ne živi nikjer drugje, kot v moji glavi. Zato potem tudi ne maram gledati filmov, ki so nastali po knjigah, ker moji igralci vedno izgledajo boljše, kot tisti na filmskem platnu … ampak to je že za v mojo kolumno.

Divja je knjiga, ki na 450 straneh opiše pot 22 – letne Cheryl na poti od nepremišljenega dekleta, do ženske, ki je na poti skozi divjino našla sebe. Od navidez popolne ljubezni, do varanja, banalih razmerji, heroina in revščine, do prvinskih nagonov divjine in samote in izzivov, pred katerimi se je znašla popolnoma sama.

Je knjiga, ki te vzame na pot, ti opasa nahrbtnik in te prikaže kruto resničnost in ti na drug način tako skromno vlije moč.

In kar je najbolje … knjiga je nastala po resnični zgodbi avtorice. To je dekle, ki se je prvič samo odpravilo na pot in za to izbralo neprizanesljivo divjino, in jo z nahrbtnikom, težkim skoraj toliko, kot je bila težka sama, brcnila v rit in ji vrnila milo za drago …

Foto: www.cherylstrayed.com/
Foto: www.cherylstrayed.com/

22 – letnica, ki je izgubila mamo, družino in sebe se v trenutku brezupa odloči, da se poda na pot skozi mogočno Pacifiško gorsko pešpot. Od puščave, do zasneženih vršacov Sierre Nevade, do nedotaknjivih gozdov in jezer, ki ti vzamejo dih, po poti, ki naj bi ji pomagala najti sebe.

V resnici pa ni navdihujoča le knjiga, navdihujoča je cela zgodba. Čeprav ne berete radi, bi vsem ženskam, ki potrebujejo novo ‘brco v rit’ pirporočila, da si pogledajo bodisi kratek posnetek na linku tukaj, ali pa film, ki je nastal po knjigi in v katerem je zaigrala vedno odlična Reese Witherspoon.

Meni je bila všeč. Priporočam!

Write a comment