Potopisi po moje

V deželi levjega kralja

Zelenortski otoki bi morali biti na seznamu vsakega strastnega popotnika. Ne zaradi znamenitnosti ali pa številnih aktivnosti, ki se jih na otoku Sal lotiš, temveč zaradi ležernosti, ki si jo v norem tempu potovanja z nahrbtnikom, lahko privoščiš brez kančka slabe vesti.

Kar pa zna biti majcen problem, še posebej, če potuješ v paru z osebo, ki je le s težavo pri miru več kot pol ure. Sal je namreč otok, ki iz letala izgleda kot majcena lužica mivke v sredini morja in tudi v resnici ni prav daleč od resnice.

Je otok za strastne navdušence nad vetrnimi športi in je pravi mali raj za kajtarje in surfarje in ljubitelje neskončnih peščenih plaž.

IMG_9457

‘Hribolasci’ in ljubitelji kultunih znamenitosti na žalost ne boste imeli ravno dolg seznam opravkov, je pa zato lokacija morda toliko bolj zanimiva za tiste, ki s štirikolesniki ali manjšimi terenci raziskujete razprostranstva. In kar je najpomembneje … veter, ki v resnici cel čas brije po tem majcenem otoku daje občutek, da so možgani resnično ‘na off’. Prav tako, te v spokojnost hitro potegne afriška ležernost. Kako stvari tečejo počasi, brez skrbi, obveznosti, … kako je vse ‘hakuna matata’. Torej, v nahrbtnik pred potjo nikar ne pozabite naložiti kakšno knjigo več, prav tako so še kako zaželena družba v lokalu resorta tudi kakšne igralne karte. Čas tam resnično, teče počaneje.

Na najzahodnejši točki Afrike

Če se potovanju v Afriko izogibate zaradi kulturnega šoka, so Zelenortski otoki morda dobra vmesna postaja. Deset otokov, ki ležijo 600 kilometrov od senegalskega polotoka Zeleni rt so namreč mešanica afriške in evropske kulture, saj so turistični resorti v večini poseljeni s stalnimi gosti iz Nemčije, prav te pa v največji meri pritegne prav otok Sal. To, da ima v imenu ‘sol’ v resnici ne gre za nobeno naključje temveč za zgodovinsko dejstvo, saj so bile soline v preteklosti ena izmed najpomembnejših gospodarskih panog Zelenortskih otokov, ostanke obrti pa lahko še danes odkrijete na severnem delu otoka, v bližini edinega resničnega mesta na otoku Sal, mesta Espargos.

Fauna in flora

Ribolov velja za eno izmed velikih aktraktivnosti na otoku. Ker je morje v njihovi okolici bogato z velikimi ribami, tudi morskimi psi, gre za aktivnost, ki privlači predvsem moške. Poleg ribolova, pa si lahko od blizu ogledate tudi trop morskih psov, prav tako lahko na račun pridejo tudi ljubitelji želv, ki veljajo za eno izmed redkih znamenitosti otoka.

IMG_9371

Napotki za potovanje na Zelenortske otoke

  • Vizo si priskrbite kar na letališču.
  • Po otoku potujte z manjšimi poltovornjaki, v katerih boste za prevoz ene osebe plačali en evro.
  • Njihova značilna hrana je cachupa – jed na žlico z zelenjavo ter piščanjčim ali tuninim mesom.
  • Ne pozabite na zaščitno kremo, saj je sonce precej močnejše, kot pri nas.
  • Cene v mestu so primerljive z našimi.
  • Santa Maria velja za turistično središče z velikimi hoteli, mesto Espargos pa za edino ‘pravo’ mesto na otoku.

Write a comment