Zdaj bereš: Recept: Ne veš, kam s paradižniki? Obvezno poskusi to ‘ta pravo’ italijansko rižoto, ki so jo Urški (@220stopinjpoševno) zaupali Italijani

Loading

Recept: Ne veš, kam s paradižniki? Obvezno poskusi to ‘ta pravo’ italijansko rižoto, ki so jo Urški (@220stopinjpoševno) zaupali Italijani

Če mi slediš na Instagramu, potem si verjetno že opazila, da imam nekaj slovenskih kulinaričnih favoritk, ki jim z lahkoto zaupam svoje dnevne jedilnike. Med njimi je prva zagotovo Urška Fartelj, kulinarična ustvarjalka za profilom @220stopinjpoševno in avtorica zdaj že štirih kulinaričnih knjižnih uspešnic.

Daljnega decembra 2022 sem namreč imela to srečo (ali pa sem si jo sama vzela, saj ne vem), da je Anejevo podjetje s svojimi italijanskimi blagovnimi znamkami začelo na družabnih omrežjih sodelovati z Urško, in tako, sem se Aneju ‘vštulila’ na poslovno kosilo in čudovito osebo lahko tudi v živo spoznala.

Vse ostalo je, kot pravijo, preteklost. 🙂

Zdaj je torej že jasno, da me je Urška s svojimi recepti prepričala že velikokrat, nazadnje pa s tisto ta pravo italijansko rižoto, ki ne bi mogla bolj dišati po poletju. Gre namreč za rižoto s kremno omako iz svežih češnjevih paradižnikov in burata sira, ki te bo z okusom popeljal tja daaaaaleč na obalo Amalfija.

Če se ti zdi, da tja v brezveze govorim v presežnikih, se lahko na svoje oči prepričaš spodaj. In mirne volje se mi lahko oglasiš v komentarjih, če se ti do konca posnetka ne bodo že konkretno cedile sline. 😉

Priprava rižote ne zahteva ravno vesoljne znanosti, a vseeno ni tako nepomembna, kot smo to številni doživljali v kuhinjah svojih staršev. Pri rižoti torej ne gre samo za to, da riž prepražiš skupaj z zelenjavo, zaliješ z vodo in pustiš, da se kuha kakšnih 15 minut. Uf, kakšna napaka, če jo doma še vedno pripravljaš tako. Anej bi te po riti. 🙂

Ta pravo rižoto se namreč najprej malce popraži na oljčnem olju in nato počasi (zajemalko po zajemalko) zaliva z vrelo jušno osnovo, na koncu pa izdatno popestri z maslom in naribanim parmezanom.

Za rižote se običajno uporablja Vialone Nano riž, Carnaroli, Arborio ali Sant Andrea. Tokrat sem izjemoma uporabila vsestranski ORO parboiled riž, ki je sicer odličen za priloge. Oro – pomeni zlato barvo, ki jo dobi zaradi procesa parboilizacije (proces termične obdelave riževega zrnja pred luščenjem). Parboiled riž se hitreje skuha in ne razkuha. Oro parboiled Riso Scotti riž je pripravljen po metodi Scotti. Kar pomeni, da je postopek sušenja počasnejši, kot to dela konkurenca. Tak riž, ko ga mi kuhamo, vpije več tekočine in ga zato kuhanega dobimo količinsko več,” je ob pripravi recepta še povedala Urška.

Kako točno si jo lahko pripraviš sama, pa si preberi v spodnjem Urškinem receptu:

Potrebovala boš:

 • 500 g mini aromatičnega paradižnika
 • 1 lonček riža Oro parboiled (Riso Scotti)
 • cca 1l zelenjavne jušne osnove
 • 100 ml suhega belega vina
 • olivno olje
 • 1/2 čebule
 • 2 stroka česna
 • 1/2 lončka parmezana
 • 50 g masla
 • sol po okusu
 • bazilika
 • 2 burati

Takšen pa je Urškin postopek za pripravo poletne rižote:

Tokrat bom izjemoma za rižoto uporabila Oro Parboiled riž, ki se hitro skuha in ne razkuha. Samo 12 minut potrebuje.

Za “omako” uporabimo mini paradižnik (češnjev ali dateljev), ker ima več okusa. Na olivnem olju popražimo strt strok česna, paradižnik in baziliko. Paradižnik solimo, in ko se ta zmehča in spusti sok, česen odstranimo in paradižnik spasiramo.  

Na olivnem olju popražimo čebulo, dodamo riž, ga popražimo, da postekleni, zatem pa dodamo vino. Ko alkohol izhlapi, po zajemalkah dodajamo jušno osnovo, dokler riž ni kuhan al dente. Vmes ves čas mešamo. 

Na koncu vmešamo paradižnikovo omako, počakamo, da rižota zavre, zatem pa odstavimo z ognja in vmešamo maslo in parmezan, ki bosta naredila rižoto kremno. 

Pravilno kuhana rižota “beži” po krožniku. 

Postrežemo z burato, ki jo pokapljamo z olivnim oljem in potresemo baziliko. 

Rižoto takoj postrežemo.

Recept je bil ustvarjan za spletno stran 220stopinjpoševno po naročilu podjetja Mittel Co srl

Fotografije in video so last Urške Fartelj (220stopinjpoševno), Image by rawpixel.com on Freepik

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

svg

Ful me zanima, kaj si misliš o tem.

Prikaži komentarje / pusti svoj komentar

Leave a reply

Loading
svg
Te zanima tudi to?
 • 01

  Recept: Ne veš, kam s paradižniki? Obvezno poskusi to ‘ta pravo’ italijansko rižoto, ki so jo Urški (@220stopinjpoševno) zaupali Italijani