Zdaj bereš: Bolaaaaaaani MAKSI kukiji s pistacijevo kremo (s triki slaščičarske mojstrice Dijane, da ti bodo 100 % uspeli)

Nalagam

Bolaaaaaaani MAKSI kukiji s pistacijevo kremo (s triki slaščičarske mojstrice Dijane, da ti bodo 100 % uspeli)

Se spomnite, kako sem kakšen teden nazaj na Instagram storijih delila precej ponesrečen poskus peke ta pravih mehkih ameriških kukijev s čokolado? Ker recept ni uspel, ga tukaj nisem delila z vami, se vas je pa veliko oglasilo z nasveti, kako se peke ameriških kukijev lotiti prihodnjič. Ker piškotov (še posebej ne ameriških kukijev) še nikoli prej nisem pekla, nisem vedela, da je potrebno upoštevati nekaj precej resnih nasvetov. Kako se stvari streže mi je potem precej nazorno pojasnila mamica Vanovega sošolca iz vrtca in največja mojstrica za peko piškotov, kar jo poznam, Dijana Lazič.

Prav ona mi je potem na Instagramu poslala tudi svoj recept za bolaaaaaaano dobre maksi kukije s pistacijo in belo čokolado, za katere si upam trditi, da so najboljši kukiji, kar si jih (in jih še boš) kdajkoli poskusila. In velika zahvala gre zagotovo tekoči pistacijevi kremi, ki se razliva po notranjosti teh že tako ali tako božanskih piškotov.

In če ponavadi velja, da bolaaaaano dobri recepti za sladice zahtevajo bolaaaaaaano mero znanja in pripomočkov, je v tem primeru postopek precej enostaven, pomembno je le, da pri peki in pripravi upoštevaš nekaj pravil, ki obljubljajo, da bo končni izdelek preprosto popoln.

Če morda tudi ti še ne veš, je precej pomembno, da pri peki (ameriških) kukijev upoštevaš naslednje;

  1. Pri peki ameriških piškotov se vedno uporablja hladno maslo in ne maslo sobne temperature, kot smo tega vajeni pri peki ostalih piškotov. “Hladno maslo se pri peki kukijev uporablja zato, da kukiji obdržijo obliko in se ne razlezejo,” je me podučila Dijana.
  2. Pomembno je, da slediš receptu in pri peki kukijev uporabiš tako rjav kot tudi bel sladkor. “Rjavi sladkor bo kukijem dodal vlago, medtem ko bodo kukiji zaradi belega sladkorja bolj hrustljavi,” mi je pojasnila Dijana.
  3. Pomembno je tudi, da pri peki ta pravih ameriških kukijev uporabiš škrob oz. gustin, saj bo ta pripomogel, da se kukiji ne bodo razlezli in obdržali značilno višjo obliko.

Zdaj pa k receptu:

Potrebovala boš:

  • 120 g hladnega masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 100 g belega sladkorja
  • 2 čajni žlički vanilje
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 280 g moke
  • 2 jušni žlici koruznega škroba
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 200 g nasekljane bele čokolade
  • 80 g pistacije (neslane, nasekljane)
  • pistacijev namaz (iz hladilnika)

Tako pa jih pripraviš:

Z majhno žličko iz pistacijevega namaza narediš 6 kupčkov in jih daš v zamrzovalnik.

Maslo stepi s sladkorjem in vaniljo (približno 5 minut).

V maso vmešaj jajce in rumenjak.

V drugi skledi zmešaj moko, koruzni škrob, pecilni in sol. Dodaj še čokolado in pistacijo.

Vse skupaj zgneti in naredi 6 krogel (po približno 150 g), v katere potisni zamrznjen kupček iz pistacijevega namaza.

Tako pripravljene krogle daj v zamrzovalnik za vsaj 1 uro.

Pečico nastavi na 220 stopinj in krogle peci približno 20 do 22 minut.

Obljubim ti, da bo končni rezultat božanski.

Če pa si želiš še kakšnega dobrega in enostavnega recepta, ti svetujem, da na Instagramu odklikaš na Dijanin novi slaščičarski profil sladko.ustvarjanje

Image by freepik

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

svg

Ful me zanima, kaj si misliš o tem.

Prikaži komentarje / pusti svoj komentar

Napiši svoj odgovor

Nalagam
svg
Te zanima tudi to?
  • 01

    Bolaaaaaaani MAKSI kukiji s pistacijevo kremo (s triki slaščičarske mojstrice Dijane, da ti bodo 100 % uspeli)