Zdaj bereš: Če ti še nihče ni povedal, kako ta pravi hrustljavi kruhek narediš iz le 3 sestavin in brez gnetenja, ti to zdaj pokažem jaz

Nalagam

Če ti še nihče ni povedal, kako ta pravi hrustljavi kruhek narediš iz le 3 sestavin in brez gnetenja, ti to zdaj pokažem jaz

Če kakšnega talenta nimam, je to talent za peko. Kar pa me ne ustavi pri tem, da vsak teden v pečici poskusim narediti nekaj novega. Včasih stvari uspejo, včasih malo manj, še vedno pa sem prepričana, da ima prste pri mojih spodletelih poskusih peke tudi pregrešno stara pečica, s katero se težko natančno zmeniš, na kakšni temperaturi naj obratuje.

Tik pred porodom sem na spletu med drugim naletela na noro preprost recept za ta pravi hrustljavi kruhek, kateri se pripravi iz le treh sestavin, zanj pa ne potrebuješ nobenih posebnih pripomočkov, starterjev, pekačev ali kaj drugače imenitnega. Le moko, suhi kvas, sol, vodo, pekač in še kakšno stvar, s katero kruh v pečici pokriješ. Drugi del recepta od tebe potem zahteva le malce potrpežljivosti, da stvar dodobra narase in nato še 20 minut peke. In to je to.

Poglej, kako je uspel moj kruhek:

View this post on Instagram

A post shared by Kaja Berlot (@deklica_si)

Skratka, recept je res preprost, rezultat pa – presenetljivo – resnično okusen in bogat.

Potrebovala boš:

  • 1 1/4 skodelice mlačne vode
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 čajni žlički suhega kvasa

Vse skupaj najprej dobro premešaj in dodaj 420 g moke tipa 00. Nastalo bo lepljivo testo, ki ga poskušaj z mokrimi rokami oblikovati v kepo. Ker bo testo na tej točki precej mokro, ga le pokrij s krpo in pusti stati na pultu približno 30 minut. Testo po tem času odkrij, roke namoči v vodi in ga oblikuj s tehniko, prikazano v spodaj pripetem posnetku. Testo boš med pripravo morala pustiti večkrat malo ‘odležati‘ in ga nato s posebno tehniko prepogibati po skledi.

Pekač poškropi z malce olivnega olja in nanj potresi malce moke. Kruh zdaj previdno postavi na pekač in ga pokrij s kovinsko posodo ali modelom za peko tort. Tudi tega predhodno namaži z olivnim oljem in moko. 

Kruh peci 20 minut v predhodno segreti pečici na 260 stopinjah.

Tukaj pa najdeš še video postopek priprave:

Ilustracija: Image by freepik

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

svg

Ful me zanima, kaj si misliš o tem.

Prikaži komentarje / pusti svoj komentar

Napiši svoj odgovor

Nalagam
svg
Te zanima tudi to?
  • 01

    Če ti še nihče ni povedal, kako ta pravi hrustljavi kruhek narediš iz le 3 sestavin in brez gnetenja, ti to zdaj pokažem jaz