Tisto ta luštno, ki sva jo pekla za moj rojstni dan. 🙂
Za 2 focacci potrebuješ:
1 kg moke tip 500
2 rumenjaka
4 žlice olja
Sol in poper
Kvas
Voda (po občutku)
Za dekoracijo lahko uporabiš:
Češnjev paradižnik
Rdeča paprika
Rumena paprika
Drobnjak
Rdeča čebula
Postopek:
Če uporabljaš suhi kvas, vse skupaj zamešaj v veliki posodi. Če namesto tega uporabljaš sveži kvas, pa ga najprej zmešaj v vodi s sladkorjem (kot piše na navodilih za uporabo na njegovi embalaži).
Anej pravi, da je do tukaj recept enak, kot za kruh. Če sem iskrena, ne bi vedela, ker še nikoli nisem pekla kruha. 😀
Maso pustiš 20 minut vzhajat v s krpo pokriti posodi. Maso nato pregneteš in jo ponovno pustiš 20 minut vzhajati.
Med tem narežeš stvari, ki jih želiš dati v testo. Na primer: češnjev paradižnik, čebula, olive, panceta, zelišča, …
Vse to zgneteš v testo in prestaviš v dobro naoljen pekač.
S palčko v testo naredi čim več lukenj.
V kozarcu zmešaj olje, sol in vodo, ter prelij focaccio v pekaču. Mešanica naj skozi luknje prodre v testo focaccie, v osnovi pa bi morala ta mešačnica prekriti površino testa. Razmerje med vodo in oljem naj bo približno 50:50.
Zdaj je čas za dekoracijo. Sama sem se odločila za cvetlični motiv, luštno pa je tudi, če iz češnjevih paradižnikov in drobnjaka ‘narišeš’ češnjice.
Pečico segrej na 180 do 200 stopinj in peci približno 45 do 60 min oz. dokler površina ni lepo vzhajana in zlato zapečena.
Anejev trik: Po približno 40 minutah focaccio poberi iz pekača, da se zapeče tudi po spodnji strani, saj dno rado ostane mokro.
Pa dober tek.
What do you think?
Show comments / Leave a comment