Loading

Recept za fantastično Anejevo focaccio

Tisto ta luštno, ki sva jo pekla za moj rojstni dan. 🙂

Za 2 focacci potrebuješ:

1 kg moke tip 500

2 rumenjaka

4 žlice olja

Sol in poper

Kvas

Voda (po občutku)

Za dekoracijo lahko uporabiš:

Češnjev paradižnik

Rdeča paprika

Rumena paprika

Drobnjak

Rdeča čebula

Postopek:

Če uporabljaš suhi kvas, vse skupaj zamešaj v veliki posodi. Če namesto tega uporabljaš sveži kvas, pa ga najprej zmešaj v vodi s sladkorjem (kot piše na navodilih za uporabo na njegovi embalaži).

Anej pravi, da je do tukaj recept enak, kot za kruh. Če sem iskrena, ne bi vedela, ker še nikoli nisem pekla kruha. 😀

Maso pustiš 20 minut vzhajat v s krpo pokriti posodi. Maso nato pregneteš in jo ponovno pustiš 20 minut vzhajati.

Med tem narežeš stvari, ki jih želiš dati v testo. Na primer: češnjev paradižnik, čebula, olive, panceta, zelišča, …

Vse to zgneteš v testo in prestaviš v dobro naoljen pekač.

S palčko v testo naredi čim več lukenj.

V kozarcu zmešaj olje, sol in vodo, ter prelij focaccio v pekaču. Mešanica naj skozi luknje prodre v testo focaccie, v osnovi pa bi morala ta mešačnica prekriti površino testa. Razmerje med vodo in oljem naj bo približno 50:50.

Zdaj je čas za dekoracijo. Sama sem se odločila za cvetlični motiv, luštno pa je tudi, če iz češnjevih paradižnikov in drobnjaka ‘narišeš’ češnjice.

Pečico segrej na 180 do 200 stopinj in peci približno 45 do 60 min oz. dokler površina ni lepo vzhajana in zlato zapečena.

Anejev trik: Po približno 40 minutah focaccio poberi iz pekača, da se zapeče tudi po spodnji strani, saj dno rado ostane mokro.

Pa dober tek.

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Recept za fantastično Anejevo focaccio