Loading

Regrat: 4 mega ideje, kako ga še lahko pripraviš, da ga ne daješ le v solato (nasveti zeliščarice Vite)

Regrat je ena tistih rastlin, zaradi katere komaj čakam pomlad. Na travniku pred hišo Anejeve none Milice ga z veliko vneme nabiram vsak začetek pomladi in takrat ga imava v solati skoraj vsak dan. Moja ljubezen z regratom se je v resnici začela v času prve karantene, ker mi je prijateljica in priznana zeliščarica Vita Matjac povedala, da ima cel kup zdravilnih učinkovin, vse od tedaj pa sva skupaj spisala že res veliko kulinaričnih eksperimentov.

O Viti:

Moja Vita je certificirana zeliščarica in nabiralka divjih rastlin, magistrica sociologije in nekdanja taborniška vodnica. Svetu divjih rastlin se prepušča z dušo in srcem, spomladni izleti po travnikih s košaro v rokah pa so v njeni družbi vedno edinstveno doživetje. Na Instagramu in Facebooku jo najdeš pod imenom FloraVita.

Prav zato bi ti z Vito tokrat radi razkrili še 4 super načine, kako lahko regrat še uporabiš – tudi takrat, ko je njegova glavna sezona že minila.

  1. Mladi listki spadajo v solato

Začetek pomladi je pravi čas za nabiranje mladih listkov. Ti bodo svetle barve, čvrsti, izjemno okusni in polni vitaminov. Prav zaradi tega je najbolje, da jih uživaš surove v solati, nona Milica ga navadno kombinira s kuhanim krompirjem, jajci, ocvirki in česnom, če ga nisi nabrala dovolj pa ga lahko mirne volje kombiniraš tudi z drugimi solatnicami.

Poleg solate pa lahko mlade listke dodaš tudi namazom, v sendvič, v juho, omako, frtaljo (primorsko omleto) ali pa jih poješ kar tako, na sprehodu. Če ti mladi listki ostanejo jih lahko zmelješ tudi v pesto ali posušiš in uporabiš kot čaj,” mi je še povedala Vita.

2. Starejše lističe toplotno obdelaj

Ko so lističi že večji jih posuši in ponudi kot prilogo. Pripraviš jih lahko tako, kot špinačo; torej nasekljaš na manjše delce, skupaj s česnom podušiš na olivnem olju ali maslu, iz njih pa lahko skuhaš tudi juho.

3. Ne pozabi na cvetove

Cvetove ravno tako dodajamo solatam. Skrbno nabrane rumene cvetne liste lahko dodajamo tudi sladicam, jogurtu, iz njih lahko naredimo sirup in marmelado,” svetuje Vita.

4. Uporabna je tudi korenina

Nekateri morda ne vedo, a pri regratu lahko resnično uporabimo celo rastlino,” pravi Vita in dodaja, da lahko korenino regrata uporabiš kot čaj, prav tako so super popestritev raznih juh, minešter in omak. “Lahko jih dodaš tudi krompirju. Dodaš ga na primer pireju in potem skupaj pretlačiš,” še svetuje.

Za bolj vešče:

Iz celega regrata lahko pripraviš razne tinkture, sirupe, čaje, jaz ga na primer dam tudi v domači kis, da je solatka še posebej zdravilna in okusna,” mi je povedala Vita.

Če te nabiralništvo in zeliščarstvo tudi sicer zanimata, pa te Vita 1. in 2. junija vljudno vabi na Festival nabiralništva na Pogačarjev trg v Ljubljani.

Prvi dogodki v okviru omenjenega festivala pa se bodo odvili že ta mesec, ko se lahko 13.3. brezplačno pridružiš spletnim predavanjem na temo nabiranja čemaža.

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

Loading
svg
Te zanima tudi to?
  • 01

    Regrat: 4 mega ideje, kako ga še lahko pripraviš, da ga ne daješ le v solato (nasveti zeliščarice Vite)