Jaz sladek krompir obožujem. V solati, v zelenjavni skledi, v juhi, in seveda tudi v obliki ‘cvrtega krompirčka’.
Nekaj let nazaj, ko sva z Anejem s kombijem potovala po Aljaski, pa sem v mestecu na koncu sveta jedla res hrustljav in okusen ‘yam’, ki mi ga potem nikoli več ni uspelo poustvariti.
Najbrž tudi zato, ker yam in sladek krompir ni ena in ista reč, ampak saj veste, kaj mislim.
Včeraj zvečer sem si zadala misijo, da mi to končno uspe! K temu me je sicer spodbudil prazen hladilnik, a končen rezultat je bil isti.
Pobrskala sem za receptom, ki obljublja res hrustljav sladek krompir in priznati moram, da nikakor ni razočaral.
Res hrustljav sladek krompir pripraviš tako:
Potrebuješ:
- 1 razžvrkljano jajce
- 1 žlico vode
- 1/3 skodelice drobtin
- 2 žlici parmezana
- 1/4 žlice sladke paprike
- 1/4 čajne žličke popra
- 1 olupljen sladek krompir
- Olivno olje
Postopek:
- Najprej v enem krožniku zmešaj razžvrkljano jajce in vodo. V drugem krožniku zmešaj drobtine, parmezan, poper in sladko papriko.
- Sladek krompir zreži na tanke trakce. Te najprej pomoči v razžvrkljano jajce, nato pa še v mešanico drobtin.
- Sladek krompir nato odloži na peki papir in ga ‘prelij’ z nekaj kapljicami olivnega olja.
- Peci na 200 stopinj približno 20-254 minut oz. dokler ne vidiš, da se začenja delati zlato rjava skorjica.
- Ko je krompirček še vroč, ga osoli.
Image by pikisuperstar on Freepik