Jaz še kar vztrajam na španskem jedilniku, in ko je beseda že nanesla nanj, nikakor ne moremo mimo tradicionalne španske omlete, ki je v osnovi sestavljena iz le treh sestavin; krompirja, čebule in jajca. Tale kremna omleta (za kremoznost seveda poskrbijo ravno prav obdelana jajčka) super deluje kot samostojna jed, lahko pa jo postrežeš tudi poleg solat, narezka ali pa kakšnega osvežilnega namaza. Skratka – garantiram ti, da te ne bo razočarala.
Z Anejem sva na Lanzarote našla tavernico, ki pripravlja najboljšo različico te španske jedi. Tam jo sicer postrežejo skupaj s španskim chorizom (malce pikantno klobasico), in moram priznati, da prav lepo začini tole krompirjevo jed. Recept, ki ti ga v članku ponujam tokrat, je navdahnila prav njihova španska omleta, za katero bi Anej dal roko v ogenj, da je narejena tudi s smetano za kuhanje, vendar so njena paradna sestavina le ravno prav pripravljena jajčka.
Za 8 koščkov omlete boš potrebovala:
- 750 g krompirja
- 1 čebulo
- 6 jajc
- Kar precej olivnega olja
- Sol
Tako pa jo pripraviš:
- Olupi krompir in ga najprej prereži po polovici. Zdaj krompir nareži na približno pol centimetra debele rezine. Če je krompir res velik, ga lahko razrežeš tudi na štiri koščke.
- V kozici segrej dovolj olivnega olja, da popolnoma prekrije ves krompir. Krompirja ne želimo zapeči, ampak kuhati v olju, zato je res pomembno, da ga je dovolj. Krompir se bo v olju kuhal približno 30 minut.
- Med tem, ko se krompir kuha, na manjše koščke nareži čebulo in jo prepraži na majhnem ognju, da začne karamelizirati. To zna trajati približno 20 minut.
- Ko je krompir pripravljen, ga odstrani iz olja, olje pa shrani za svoj naslednji kulinarični podvig.
- Zdaj razžvrkljaj jajčka (najbolje z žlico, da se vanje ne ujame preveč zraka) in v še vroč krompir in čebulo vmešaj v jajca. Dobro premešaj in pusti stati vsaj 10 minut (najbolje pa kar 25 minut).
- Na ponvi segrej malce olivnega olja in vanjo vlij krompirjevo mešanico. Na vsaki strani na srednjem (ali majhnem) ognju omleto praži približno 3 minute. Notranjost španske omlete mora biti sočna, jajca pa še vedno kremna, zato se ne smejo popolnoma strditi.
- Preden jo postrežeš naj španska omleta počitva približno 10 minut, nato pa jo nareži na koščke in postrezi s kakšno omako (lahko tudi samo s kislo smetano).
Ful me zanima, kaj si misliš o tem.
Prikaži komentarje / pusti svoj komentar