“6 mesecev nisem kupovala oblačil in obutve! Nujno poglej, kaj sem ob tem spoznala!”

Pol leta nisem kupovala oblačil, ne obutve.

Ko sem pred časom naletela na razkritje življenjskega sloga Michelle McGagh in Ann Patchett, ki sta eno leto kupovali le najnujnejše potrebščine in ob tem doživeli nove, čudovite reči, sta me punci navdušila do te mere, da sem se odločila eksperiment ‘življenje brez nakupovanja’ preizkusiti tudi sama. Ne boš verjela, kaj vse sem se iz tega naučila.

No, in ker je stvar res preprosta, jo lahko preizkusiš tudi ti in s tem prihraniš lep kupček denarja (NUJNO beri naprej!).

Tudi mene je, kot piše Ann Patchett, začelo živcirati prepričanje, da je vsak človek vreden toliko, kolikor ima pod palcem. Poleg tega pa sem, ko nisem imela posebnih planov v dnevu, odšla v trgovino in pač kar tako malo zapravljala. Nakit, čevlji, torbice, majčke, kozmetika … Nič od tega v resnici nisem potrebovala. Nič.

No, zato je bilo nujno potrebno, da temu naredim konec. Odločila sem se upoštevati pravila Ann Patchett, ki je na prvo mesto prepovedi postavila nakup čevljev in oblek. Kupovala sem lahko vse, kar nujno potrebujemo za življenje – hrano, pijačo, higienske pripomočke in izdelke za nego telesa, a pod pogojem, da sem najprej porabila vse tisto, kar sem imela doma.

Ob tem sem prišla – kako tudi ne – do presenetljivih odkritij. Poglej, katerih.

1. Pridobimo kar nekaj prostega časa

Pridobila sem kar nekaj prostega časa, saj ga nisem izgubljala po nepotrebnem v trgovinah, in nad tem sem izredno navdušena.

2. Porabimo preveč denarja za stvari, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo

Vsi po vrsti nasedamo oglasom in verjamemo, da smo lahko srečni le, če kupujemo (nove) stvari.

Je tudi tebi dovolj tega, da ti ves denar, ki ga zaslužiš, izpuhti? Okej, potrebuješ korenito spremembo v življenju. Si pripravljena 6 mesecev (no, če si bolj vztrajne vrste lahko tudi 1 leto) kupovati samo tisto, kar res potrebuješ?

V resnici potrebujemo tudi manj kozmetičnih izdelkov, kot si lahko misliš. Stavim, da tudi vam po hiši leži kar nekaj krem za roke. Preden kupiš novo, preveri, kaj se skriva v tvoji omari v kopalnici.

3. Naučila se boš ločiti med potrebo in željo po neki stvari

Tekom eksperimenta sem ozavestila, da je denar nekaj, kar zaslužimo, zapravimo in varčujemo za stvari, ki si jih želimo ali resnično potrebujemo. Naučila sem se ločiti med dejansko potrebo in željo po neki stvari.

Naučila se boš torej pametno porabljati denar.

4. Več boš telovadila

Kar na lepem boš imela toliko (preveč) časa, da bo postalo samoumevno, da ga moraš koristno porabiti in narediti nekaj zase, na primer se odpraviti na kolesarjenje, tek, jogo, sprehode, …

5. Privarčevala boš kar nekaj denarja

V pol leta boš brez nakupovanja oblačil privarčevala kar nekaj denarja. Kakšno veselje!

6. Ugotovila boš eno zelo pomembno stvar

Ni ti treba odpreti denarnice vsakič, ko se želiš zabavati. Spoznala sem, da potrebujemo zelo malo, da smo lahko srečni.

Ob zaključku preizkusa sem si privoščila dve majici v trgovini H&M in to je vse. Ne čutim potrebe, da bi zopet brezglavo nakupovala in veselo zapravljala denar samo za oblačila in obutev, kot sem to počela včasih.

Vsakemu, ki bere ta zapis, priporočam, da se vsake toliko časa preizkusi v podobnem eksperimentu (no, ali vsaj enkrat v življenju), kajti tako se najlažje zavemo, katere stvari so res pomembne in da materialne dobrine res niso tisti glavni nosilec sreče v naših življenjih.

Fotografije: Unsplash.com/@priscilladupreez

Preberi še: Iščeš luštno masko za obraz? Tu najdeš lepe, ugodne in kakovostne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *