In ja, lahko se ga lotiš tudi če nimaš vseh fensi pripomočkov. 😉
Če povem čisto po pravici, sem s sushijem imela več let trajajoče nesrečno razmerje. Prvič sem ga poskusila v Amsterdamu, ko me je Anej (moj mož) predstavil svojemu bratu. Kar se sliši precej okej, ampak vedeti moraš tole.
Prvič: Takrat NISEM jedla rib. In drugič, da tega Boštjan (Anejev brat) ni vedel. Ja, bilo je tako krasno, kot si lahko predstavljaš. 😂
Potem sem med karanteno naletela na sila preprost recept za veganske sushije in jih poskusila narediti sama. In jih v istem tednu naredila še trikrat. Vsakič, smo jih zmazali v trenutku.
Če te zanima, ali bodo prepričali tudi tebe, jih poskusi narediti po spodnjem receptu.

Preprost vegetarijanski sushi (v 20 min)
- VG
Ingredients
- 160g Sushi riža
- 480ml vode
- 25g sladkorja
- ščepec soli
- 4 nori alge
- Zelenjava po okusu (avokado, sveža kumara, korenje, ...)
- Kremni sir (Philadelphia)
- 45ml riževega kisa
Method
- Najprej skuhaj sushi riž (jaz uporabljam Riso Scotti riž za Sushi, kuhala pa sem ga približno 15 minut).
- Ko je riž skuhan, ga odstavi in ohladi. Med tem pripravi mešanico riževega kisa in sladkorja, in jo rižu dodaj, ko je ta povsem ohlajen.
- Nareži zelenjavo na tanjše trakce.
- Zdaj je čas za zavijanje sushijev! Na pult si postavi kuhinjsko krpo, nanjo aluminijasto folijo za živila, nato pa še nori algo. Ta naj bo z grobo stranjo obrnjena gor.
- Algo na tanko premaži s kremnim sirom.
- Z mokrimi rokami riž nanesi na celotno površino alge, nekaj prostora pusti le ob straneh.
- Na riž postavi zelenjavo tako, da je večina zelenjave postavljena v vrsti približno 2 centimetra od roba alge.
- Začni z zavijanjem sushija v smeri proti vrhu (stran od sebe) tako, da si pomagaš s folijo. Bodi pazljiva, da je sushi res tesno zavit.
- Robove sushija 'zalepi' s pomočjo mase, ki ti je ostala v posodi z rižem. Mešanica riževega škroba, kisa in sladkorja (po mojem mnenju) deluje odlično!
- Sushi za nekaj minut postavi v hladilnik, in ga nato z ostrim nožem nareži.
Unsplash.com/Niclas Illg