Ne vem, ali si v italijanskih barih na šanku kdaj opazila napravo, ki meša svetlo rjavo kremo, ki je na prvi pogled videti kot nekakšna granita. V resnici gre za kremozno ledeno kavo, ki jo Italijani imenujejo kar Crema caffè, in če jo boš kdaj imela priložnost poskusiti, ti toplo priporočam, da to storiš.
Če pa se v prihodnjih dneh ne nameravaš potepati po Italiji, si jo iz le dveh sestavin lahko pripraviš sama doma.
Potrebovala boš namreč le:
en espresso (1/4 skodelice kave)
in
smetano za stepanje (1 1/4 skodelice)
Postopek:
Najprej skuhaj močan espresso in mu dodaj žličko sladkorja. Postavi ga v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
V skledi nato stepi smetano. Ko je smetana stepena, vanjo počasi in med mešanjem vlij ohlajen espresso. Stepaj, dokler masa ne postane res gosta ter jo nato za kakšno uro postavi v hladilnik.
Zdaj crema caffè razdeli v manjše kozarčke in postrezi z majhno žličko.
Tole je sicer osnoven recept, ki ga z lahkoto lahko popestriš s kakšnimi sirupi z okusi, kakavom ali kakšnim drugim posipom. Sama imam najraje osnovno različico – prav takšno, kot jo navadno pijem na plaži v sosednji Italiji.