V našem ‘domačem’ mestecu Playa Blanca sva si z Anejem že ob prvem obisku izbrala svojo najljubšo tavernico, v katero redno zahajava vsakič, ko sva tu. Majceno tavernico La Tapita v središču mesta vodita simpatičen Miguel in njegova soproga Marisol in vse jedi, ki jih v njuni tavernici postavita na krožnik, tako ali drugače pripravita sama. No, razen ocvrtkov, za te priznata, da so kupljeni zamrznjeni.
Ob našem zadnjem obisku njune tabernice si je Anej zaželel španskega gazpacha, a ker ga tisti dan nista imela več na voljo, mi je Marisol prijazno zaupala recept, po katerem ga pripravljajo tukaj. Kot mi je povedala, ta pravi gazpacho sicer izvira iz Andaluzije, v drugih delih sveta pa ga po njenem mnenju čisto preveč ‘krasijo’ z dodatki, ki v njem niso dobrodošli. “Če boš vanj vmešala italijanski balzamični kis, smetano, korenje, zeleno ali kaj podobnega, tega prosim ne imenuj več gazpacho,” mi je še zabičala in končno razkrila, kako ga lahko pripravim doma.
Tako španski gazpacho pripravlja naša Marisol:
Za 6 porcij boš potrebovala:
- 1 kg zrelih paradižnikov
- 2 stroka česna
- Polovico velike čebule
- 1 kumarico
- 3 žlice vinskega kisa
- Polovico čajne žličke kumine
- 250 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- Ščepec soli in črnega popra
- Rezino kruha
Tako pa ga pripraviš:
- Najprej olupi paradižnike in jih na grobo nareži na koščke. Nato olupi in nareži še kumarico, čebulo in česen.
- Vse sestavine zdaj zmiksaj v kuhinjskem mešalniku, da nastane res res reeeees gladka juhica.
- Kruh sicer lahko uporabiš tudi kot gostilo; v tem primeru ga prej malce namoči v vodi, nato pa dodaj v mešalnik z ostalimi sestavinami.
- Gazpacho se mora v hladilniku ohlajati približno eno uro, preden ga postrežeš, saj bo v tem času razvil tiste ‘ta prave’ španske okuse.
- Postreži v skledicah, čez pa lahko dodaš nasekljano svežo čebulico ali česnove croutone. Ne pozabi tudi na kapljico ali dve oljčnega olja.
What do you think?
Show comments / Leave a comment