V teh dneh se veliko govori o Marthi Stewart, razlog pa je seveda njen novi dokumentarni film, ki so si ga mnogi že ogledali na Netflixu. Ja, vključno z mano. Martho in njeno delo sicer spremljam že vse od začetka svojih najstniških dni, ker je kot kraljica DIY projektov nenehno spodbujala mojo ustvarjalno žilico, da se loti česa novega. Če sem v njeno smer do zdaj torej pogledovala predvsem ko sem iskala idejo za svoj naslednji ustvarjalni projekt, sem se po ogledu njenega dokumentarnega filma navdušila nad njenimi jedmi. Nazadnje je mojo pozornost pritegnil njen izbor vročih solat, ki so – roko na srce – v tem hladnejšem delu leta balzam za vsako zelenjavno navdušenko.
Solate o-bo-žu-jem. V vsaki in v vseh oblikah! Vključno s tistimi ta pravimi zimskimi solatami iz radiča ali oparjenega regrata, kuhanega krompirja, jajca in še vedno vročega fižola. Če je tudi tebi (tako, kot je meni začetek tega tedna) zadišala kakšna domača topla solata, ti Martha spodaj ponuja idejo za svojo najljubšo kombinacijo zimske zelenjave, na katero sama morda nikoli ne bi pomislila, vendar je, ko jo boš enkrat poskusila, ne boš tako zlahka pozabila.
Govorim namreč o njeni topli solati z lečo, jajčkom, korenjem in kozjim sirom, za katero si moraš res vzeti malce več časa, vendar je trud (in to ti obljubim) ob uživanju zagotovo poplačan.
Potrebovala boš:
- 3 žlice svežega limoninega soka
- 1 žlica gorčice
- sol in poper
- ⅓ skodelice olivnega olja
- 1 ⅓ skodelice zelene leče
- 3 žlice masla
- 3 srednje velike korenčke, razrezane na koščke
- 2 stebli zelene, razrezane na koščke
- 1 srednje veliko čebulo, razrezano na manjše koščke
- 1 šop blitve, grobo razrezane
- Približno 100 g svežega kozjega sira
- ⅓ skodelice praženih mandljev (nasekljanih)
- 1 skodelica peteršilja
- Jajce
Tako pa jo pripraviš:
- V posodi najprej zmešaj limonin sok, gorčico, 1/2 čajne žličke soli in 1/4 žličke popra. Postopoma dodaj še olje in dobro premešaj.
- Skuhaj lečo. Da bo ravno prav kuhana, navadno potrebuje približno 20 minut. Odcedi jo in jo naloži v servirno skledo.
- Zdaj na srednjem ognju stopi maslo in na njem popraži korenje, zeleno, čebulo in blitvo. Začini z 1 1/2 čajne žličke soli in praži, dokler se zelenjava ne zmehča. Zelenjavo zdaj dodaj leči in začini s pripravljenim prelivom. Počakaj, da se malce ohladi, in dodaj še kozji sir, mandlje in peteršilj.
- Zdaj na vrh dodaj še mehko kuhan jajček. Solato postrezi toplo.
Ilustracija: Freepik
Ful me zanima, kaj si misliš o tem.
Prikaži komentarje / pusti svoj komentar