Now Reading: Ful ful fuuuul dobre pice brez pečice, kot jih doma dela Darja Končarevič iz ljubljanske Bazilike (ja, imam recept)

Loading

Ful ful fuuuul dobre pice brez pečice, kot jih doma dela Darja Končarevič iz ljubljanske Bazilike (ja, imam recept)

Včeraj zvečer sva z Anejem, kot že toliko večerov prej, pekla pinso. Čudovit in lahek italijanski prigrizek nama je na tale tropski večer malce pokvarila savna, ki jo je od sebe oddajala pečica, zato sem z gromozanskim olajšanjem danes zjutraj kliknila na članek portala Odprta kuhinja, ki obljublja čudovite pice brez pečice. In to po receptu Darje Končarevič, lastnice in glavnega obraza ljubljanske Bazilike. Tako kot številni drugi Slovenci tudi jaz ob dnevih kar tako ali ob posebnih priložnostih rada kuham po receptih iz njenih dveh knjižnih uspešnic; njene prve Toplo priporočam in druge, Vsi za mizo.

Darja v svojem receptu torej razkriva postopek priprave pic iz ponvic, navdih zanje pa je, kot je zapisala tudi v svoji knjigi, dobila pri italijanski divi Sophii Loren, ki je v filmu Zlato iz Neaplja iz leta 1954 pice pripravljala prav na tak način. “Tega trika se nisem spomnila jaz, temveč njeno visočanstvo Sophia Loren. Njena knjiga V kuhinji z ljubeznijo je bila med maminimi najljubšimi. Čisto majhna sem bila, ko sem jo začela listati in se navduševati nad prekrasno divo, ki popolno naličena in v elegantni obleki pozira za dekadentno pripravljenimi omizji. Moj večni vir navdiha,” je Darja namreč razkrila v svoji zadnji knjižni uspešnici.

Ampak dovolj besed. Če si za to, bi zdaj skočili kar na akcijo. Spodaj najdeš recept Darje Končarevič, kot ga je zapisala v knjigi Vsi za mizo.

Za testo z drožmi boš potrebovala (za 4 osebe):

  • 450 g bele moke
  • 50 g polnozrnate moke
  • 130 g puhastih droži
  • 330–350 g vode
  • 10 g soli

Tako pa pice v ponvici brez prevelikega eksperimentiranja lahko pripraviš sama:

  1. V skledi najprej zmešaj obe moki, droži in vodo. Zamesi tako, da v posodi ni več sledi suhe moke, nato posodo pokrij in jo pusti pol ure.
  2. Zdaj dodaj sol in zamesi, da se enakomerno razporedi, ter spet pokrij posodo. “Na vsake pol ure naredim prepogibe, to storimo šestkrat. Potem posodo prestavimo v hladilnik za najmanj 12 ur,” v receptu razkriva Darja.
  3. Dve ali tri ure pred peko oblikuj 4 hlebčke, ti naj počakajo na sobni temperaturi.
  4. Potem jih na pomokani površini razvleči do velikosti ponve, ki jo segreješ na štedilniku. Pico na nekoliko višji temperaturi zapeči na eni strani, nato jo obrni, premaži s paradižnikovo omako in obloži z izbranimi nadevi (pršut, gobe, sir, bazilika). Zmanjšaj temperaturo in ponev pokrij s pokrovko, da se sir raztopi. Peci na srednjem oziroma zmernem ognju še toliko časa, da se testo lepo obarva tudi s spodnje strani.

Seveda pa takšno pico lahko z lahkoto pripraviš tudi z običajnim testom – naredi tako, da bo tebi v redu.

Pa dober tek!

Image by rawpixel.com on Freepik

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

Loading
svg
Quick Navigation
  • 01

    Ful ful fuuuul dobre pice brez pečice, kot jih doma dela Darja Končarevič iz ljubljanske Bazilike (ja, imam recept)