Loading

Branje: 8 knjig, ki ti jih res iz srca priporočam

Z Anejem res res res rada bereva. Jaz sem navadno zaljubljena v kakšne lahkotne poletne romane ali pa resnične zgodbe, Anej pa vedno bere neke težake in potem z mano razglablja o vsebini njegove (težaške) knjige.

Letos mi je uspelo prebrati že 5 knjig (za nekoga to morda res ni veliko, a s polletnim dojenčkom si to številko štejem v ponos), nekaj med njimi pa je takšnih, ki so se mi res vtisnile v spomin in bi jih čez nekaj let z veseljem prebrala še enkrat.

Te knjige bi z veseljem prebrala še enkrat:

1. Divja

Če si gledala film, si ga izbij iz glave, ker je knjiga tooooooliko boljša. Mene je res navdušila. Ne vem, ali je prišla ob točno pravem času, da sem to, kar je v njej pisalo, res potrebovala slišati, ampak mene je navdušila.

O čem se gre:

Svetovna uspešnica Divja je divja knjiga o iskanju sebe. Ko Cheryl umre mati in ji razpade zakon s tal komaj dvigne pošast, kot “ljubkovalno” reče nahrbtniku in se odpravi na Pacifiško gorsko pešpot. Pot, ki vodi skozi žgočo puščavo in metrske zamete snega. Na poti najde sebe in zapolni praznino v srcu. Knjiga mi je odprla marsikatero vprašanje o smislu življenja. Kdo sem, kam grem, za koga živim.

2. Kam si šla, Bernadette

To knjigo obožujem! Prebrala sem jo v enem samem dnevu – tako močno me je potregnila vase s svojo zgodbo.

O čem se gre:

Zgodbo o skrivnostnem izginotju mame Bernadette, ki odide neznano kam tik pred družinskim potovanjem na Antarktiko, pripoveduje petnajstletna hčerka Bee. Iz dopisovanja po elektronski pošti, sporočil, uradnih dokumentov in poročil zloži sestavljanko, ki zaplete in razplete to nenavadno zgodbo. Kajti tudi Beejina družina je nenavadna: oče je tehnološki guru pri Microsoftu, mama nadarjena arhitektka, ki se je popolnoma odmaknila od družbe, Bee pa uspešna učenka na zelo napredni šoli…

Izvirna in mojstrsko speljana zgodba se razvije v pronicljivo in duhovito podobo razvitega sveta, ki včasih zabrede v absurd.

Navihano in tenkočutno branje nas nasmeji in razjoče, hkrati pa nam pokaže, kako večplastni so medčloveški odnosi, predvsem pa izpostavi nenavadno, a ljubečo vez med materjo in hčerko.

3. Jutro v barvi sivke

Tole knjigo sem prebrala že pred časom, pa se še vedno rada spomnim nanjo. V njej me je najbolj očaralo pametno povezovanje likov in zgodb – idila vasice v središu Virginie pa je le še pika na i.

O čem se gre:

Jocelyn Minton je razpeta med dva svetova. Njena mati je umrla, ko je bila Jocelyn stara komaj pet let, in ko se je oče znova poročil, je postala tujka v družini. A vse se je spremenilo, ko je spoznala Edilean Harcourt. Čeprav je bila ta kar šestdeset let starejša od nje, je bila njena sorodna duša, ki jo je razumela, kot je ni še nihče.

Po svoji smrti ji je gospodična Edi zapustila hišo iz osemnajstega stoletja in pismo, v katerem se skriva ključ do stare skrivnosti. Jocelyn je šokirana, ko spozna, da jo skrivnost, hiša in bodoča ljubezen njenega življenja čakajo v Edileanu, mestecu v Virginiji, ki ga gospodična Edi ni nikoli omenila. Razočarana, ker ji je oseba, ki ji je toliko pomenila, vse to zamolčala, se odpravi na pot, odločena, da razkrije smisel zapuščine.

4. Marelični poljubi

Tale knjiga je pisana na kožo poletnemu branju v senčki. Gre za romantično in lahkotno branje, zaradi katerega te bo prijelo, da boš tudi sama doma začela pridelovati marelice. Mene je. 😀

O čem se gre:

Kulinarična novinarka Hanna Philip po obisku toskanske restavracije v lasti posestnice Giuseppe Camini napiše kritiko, ki povzroči lastničino smrt. Po spletu okoliščin se v rokah gospodične Philip znajde tudi žara s pepelom pokojne Giuseppe, ki jo mora odnesti v Italijo, če želi ohraniti delovno mesto novinarke.
Gospa Camini v svoji oporoki vse imetje zapušča vnuku Fabriziu. Svojo dediščino lahko prevzame, če se v enem letu poroči. Izkaže se, da je nadležna novinarka, ki se pojavi na pragu njegove hiše, ravno pravšnja kandidatka za ženo. Zaradi slabe vesti v prevaro s poroko tudi pristane saj menita, da bo le ta v obojestransko korist. Zaplete se, ko se vpletejo tudi čustva. Za pravo srečo pa je potreben babičin ljubezenski recept.

5. Babica vas pozdravlja in se opravičuje

Tole knjigo sem prebrala že celo večnost nazaj, pa vendar se spomnim, da me je strašno nasmejala, na koncu pa tudi ganila. Vem, da jo je tedaj prebral tudi Anej in da je bila tudi njemu všeč, tako da tokrat (izjemoma) ne gre za nek pocukran ženski roman. 😀

O čem se gre:

Sedemletna Elsa je drugačna. Ima bujno domišljijo, ves čas odkriva nove besede v Wikipediji in razume reči, ki jih njeni starši ne. Elsa ima sedeminsedemdesetletno babico, za katero pravijo, da je nora. Rada stoji na balkono in s pištolo za paintball strelja moške, ki bi se radi pogovarjali o Jezusu. Prav tako je Elsina najboljša in edina prijateljica. Ponoči se skupaj zatekata v kraljestvo babičinih pravljic, kjer so vsi drugačni in kjer od tebe nihče ne pričakuje, da boš normalen.

6. Belo se pere na devetdeset

Ganljiva zgodba, ki te pretrese in posrka vase. Resnično vredno branja.

O čem se gre:

Belo se pere na devetdeset je pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v sedemdesetih in osemdesetih letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, Albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

7. Konča se z nama

Tole knjigo sem v resnici komaj dodobra odložila, pa že lahko trdim, da se je bom spominjala še dolgo. Lahkotno branje, ki med vrsticami nosi pomembno sporočilo in – stavit se grem – številne ženske spodbudi, da razmislijo o svojem položaju v družini. Trenutno berem njeno nadaljevanje – Začne se z nama.

O čem se gre:

Lily ni bilo vedno lahko, a je kljub temu pripravljena zavihati rokave, da bi si ustvarila življenje, kakršno si želi. Mestece v zvezni državi Maine, v katerem je odraščala, je pustila daleč za sabo – diplomirala je, se preselila v Boston in ustanovila lastno podjetje. Ko torej med njo in prelepim nevrokirurgom Rylom Kincaidom preskoči iskrica, se zdi vse v Lilyjinem življenju malodane predobro, da bi bilo resnično.

Ryle je odločen, trmast in mogoče celo malce nadut. Je tudi rahločuten, neverjetno bister in povsem zagledan v Lily, toda Rylov popolni odpor do ljubezenskih razmerij je skrb vzbujajoč. Čeprav Ryle zaradi Lily prekrši svoje pravilo, da se striktno izogiba zvez, si Lily ne more kaj, da se ne bi vprašala, od kod se je to pravilo pravzaprav vzelo.

Ko pa Lily grizejo vprašanja o novem razmerju, se ji v misli prikrade še Atlas Corrigan – njena prva ljubezen in vez s preteklostjo, ki jo je pustila za seboj. Bil je njena sorodna duša, njen zaščitnik. Ko pa se Atlas nenadoma znova pojavi, ogrozi vse, kar je Lily zgradila z Rylom.

8. Malibu

Če iščeš poletje v knjigi, je to zagotovo ta knjiga. Gre za zanimivo zgodbo, ki te do zadnje strani drži v napetosti. Ne gre za klasično ljubezensko pripoved s srečnim koncem, in prav to mi je bilo všeč.

O čem se gre:

Nov roman avtorice uspešnice Vseh sedem mož Evelyn Hugo! Četverica bratov in sester priredi nepozabno zabavo poletju v slovo, toda v 24 urah se jim življenja za vedno spremenijo. Malibu, avgust 1983. Predvečer vsakoletne zabave pri Nini Riva, s katero se tradicionalno poslovijo od poletja, in napetost je na vrhuncu. Vsi hočejo biti v družbi slavnih bratov in sester Riva. Nina je nadarjena deskarka in manekenka, Jay deskarski šampion in Hud slaven fotograf.

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

Loading
svg
Te zanima tudi to?
  • 01

    Branje: 8 knjig, ki ti jih res iz srca priporočam