Z Anejem sva kakšnih sedem let nazaj potovala po Islandiji in se totaaaaaaalno zaljubila v cimetove rolice. Vsak dan sva si privoščila eno, ampak čisto upravičeno, ker so bile navadno večje kot moja glava. 😀 Večkrat sva jih potem poskusila narediti tudi doma, vendar nama recept nikoli ni uspel tako, kot sva si zamislila. Poskusila sva jih res veliko in na koncu obupala, ker sva vedno znova naletela na ene in iste težave; testo je bilo preveč kruhasto, presuho ali premokro … skratka, najine rolice so bile za nič!
Norvežanko Helene Myhre (na IG jo najdeš po uporabniškim imenom HeleneMoo) zdaj spremljam že kar nekaj časa, in če sem se v tem času kaj naučila o njej, je to dejstvo, da obožuje skandinavske puloverje in cimetove rolice. Ljubezen do slednjih jo je v zadnjih dveh letih popeljala na pravo malo pustolovščino, saj je skupaj s fantom po celi državi iskala tiste, ki bi jih označila za ‘GOAT’. To poletje ji je to končno uspelo, s svojimi sledilci pa je nato delila recept za njihovo pripravo in glede na komentarje, zadela žebljico na glavico. Številni se namreč strinjajo, da je po dveh letih raziskovanja resnično odkrila najboljše cimetove rolice vseh časov.
Za testo boš potrebovala:
- 8.5 skodelic moke
- 1 paketek (13 g) suhega kvasa
- 1 skodelica sladkorja
- 3 čajne žličke kardamoma
- 1 čajna žlička cimeta
Vse to skupaj zmešaj in dodaj še …
- 2 jajci
- 2.5 do 3 skodelice vode (dodajaj postopoma, da masa ne postane preveč mokra)
- 200 g zmehčanega masla
Vse skupaj zmešaj in gneti približno dvajset minut. Nato testo pusti, da vzhaja približno eno uro.
Za polnilo boš potrebovala:
- 200 g masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 4 žlice cimeta
- 2 žlici sveže mletega kardamoma
- 2 žlici vanilijevega sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
Maso zdaj razmaži po razvaljanem testu, prepogni ga preko polovice in še malce razvaljaj, da se obe plasti dobro oprimeta ena druge.
Testo zdaj razreži na trakove in jih zvij v nekakšno figico. O čem točno govorim, si poglej v njenem posnetku.
Posnetek postopka najdeš TUKAJ.
View this post on Instagram
Figice zdaj eno zraven druge položi na pekač in jih pusti počivati približno 30 minut.
Cimetove rolice pri 225 stopinjah peci od 8 do 10 minut.
Ilustracija: Freepik
Ful me zanima, kaj si misliš o tem.
Prikaži komentarje / pusti svoj komentar