Loading

Stara, ta danski recept za kremno ovseno kašo je dober za popiiiiizdit

Ko sva z Anejem leta 2012 tri mesece živela v avtomobilu na Novi Zelandiji, sem se prvič navdušila nad jutri z ovsenimi kosmiči. Takrat sem jih na mini gorilniku in piknik dekici pripravljala vsako jutro, dodatki pa niso bili prav kraljevski, saj sva na zalogi imela le sestavine, ki so preživele poletne temperature v avtomobilu. Banane torej.

No, ovsene kosmiče sem potem na novo odkrivala z Vanovim uvajanjem goste hrane lansko poletje. Ovsene kosmiče sem začela miksati v moko in iz nje pripravljati tisoč in eno različico ovsene kaše. Vse so bile okusne, a kaj, ko niso bile kremaste.

Potem smo v začetku januarja za teden dni odpotovali v Kopenhagen in tam naleteli na res lušten mali bistro, v katerem so stregli tiste prave skandinavske ovsene kaše. Res so izgledale slastne, zato sva bila pripravljena zanjo odšteti kar 15 evrov (vem, bolano), a vredna je bila vsakega danskega centa.

Prisežem, da še nikoli nisem jedla boljše, zato sem mojstrici na drugi strani šanka vprašala za skrivnost.

Zaupali sta mi, da tudi oni ovsene kosmiče pred kuhanjem v blenderju zmeljejo v ovseno moko, to pa je treba vedno kuhati v ovsenem mleku, na nizki temperaturi, jo mešati cel čas in jo kuhati kar se da dolgo. Tako potem nastane tista prava kremna ovsena kaša, po kateri bi si še največji Hulki s slastom obliznili prste.

Kaj pa nadevi?

Joj, če mene vprašate, je čisto v redu nekaj skromnega, kot je na maslu pokuhana jabolka, javorjev sirup in kakšen orešček. Ne vem, če smo o tem že kdaj govorili, ampak … moje ime je Kaja in Kaja ne je sadja. Še posebej ne kakšnih gozdnih sadežev ali kaj podobnega. Zato tukaj pač vztrajam pri klasiki.

Če imaš tudi ti rada kombinacijo jabolk in cimeta, potem moraš poskusiti tale super enostaven recept za kruh z jabolki in cimetom, ki je sočen za popiiiiiiizdit ali pa tale jabolčni čajček, ki si ga vsak dan pripravlja Kourtney Kardashian.

Če me vprašate, kaj sem na kaši dobila na Danskem, pa tudi ni bilo kakšne posebne kulinarične drame, saj so jo popestrili z arašidovim maslom, svežim jabolkom in pestro mešanico oreščkov.

No, to je to. Ko se boš naslednjič torej lotila kuhanja ovsene kaše ne pozabi prej kupiti ovsenega mleka in jo pred kuhanjem zmleti v moko, saj prav tu tiči recept za kremno teksturo in sladek okus, ki je v zadnjih letih obnorel (insta) svet.

Pa dober tek.

Image by Freepik

KAJA BERLOT

Ustvarjalka nabritega Instagram profila @deklica_si, ilustratorka, otroška pesnica in avtorica zate odkriva 'ta fwrtne' vidike življenja. V jeziku, ki ga govorijo na sončni strani Slovenije, na Goriškem.

Loading
svg
Te zanima tudi to?
  • 01

    Stara, ta danski recept za kremno ovseno kašo je dober za popiiiiizdit