Bučke sem imela v hladilniku in že dva dni nisem vedela, kaj bi z njimi naredila. Potem smo že zjutraj dobili obiske in odločila sem se, da poskusim pripraviti toskansko scarpaccio, za katero je recept na svojem Instagramu v teh dneh delil zmagovalec letošnjega Masterchefa, Luka Pangos.
Kot je zapisal, je tole preprosto poletno jed spoznal lani v Rimu. “Glede na to, kako preprosta je njena priprava, je okus prava bomba,” je povedal in tudi vsi mi, ki smo jo danes poskusili, se z njim ne bi mogli strinjati bolj.
A da ne dolgovezim tam, kjer ni treba, dajmo se kar lotiti recepta.
Če si bolj vizualen tip, si lahko recept in postopek pogledaš v njegovem posnetku spodaj:
Če pa receptu raje slediš v pisani besedi, si točen postopek in količine sestavin, potrebne za pripravo, prebereš tukaj:
Potrebovala boš:
•3 bučke
•1 čebula
•200g moke
•80g škroba
•50g parmezana
•Suhi timijan
•Vejica rožmarina
•Sol
•Poper
Tako jo pripraviš:
- Bučke in čebulo najprej naribaj. Posoli z velikim ščepom soli in počakaj približno 10 minut, da bučke spustijo vodo.
- Zdaj vse skupaj prestavi v cedilo, stisni in na grobo odcedi. V vodo od bučk pa stresi moko in škrob.
- Zmešaj, da nastane masa malenkost bolj gosta, kot za palačinke. Po potrebi dodaj moko, saj je recept odvisen od velikosti bučk.
- Vmešaj še naribane bučke in maso začini s poprom in suhim timijanom.
- Zmes zlij na pladenj, prekrit s peki papirjem, in jo čim bolj na tanko razmaži. Čez zdaj naribaj še parmezan in potresi z nasekljanim rožmarinom.
- Peci na 220 °C, 35-40 min.
Masi sicer lahko dodaš tudi jajce, a kot pojasnjuje Luka, je bila v preteklosti to jed revnega italijanskega prebivalstva, zato prvoten recept jajca ne vključuje. “V tradicionalnih receptih jajca ni, lahko pa se doda in tako jed postane še bolj bogata,” je pojasnil.
Luka sicer svetuje, da se scarpaccio postreže s konkretno žlico kisle smetane, jaz pa sem svoji scarpaccii poleg kisle smetane dodala še eno raztrgano mocarelo, na tenke rezine narezan paradižnik in vse skupaj poškropila z res dobrim olivnim oljem.
Scarpaccio se običajno postreže kot prilogo k mesu, lahko pa tudi nadomesti kruh in iz nje narediš sendvič.
Skratka, … mi smo bili nad okusom in preprostostjo recepta zares navdušeni, zato ne dvomim, da bo ta poletna jed všeč tudi tebi.
Ful me zanima, kaj si misliš o tem.
Prikaži komentarje / pusti svoj komentar